VATSAOIREIDEN LAAJA TUTKIMUSPAKETTI

Paketin normaalihinta on 205 €, kun hintaan lisätään palvelumaksu 19,50 €. Ripuli, ilmavaivat, turvotus, vatsakipu. Kuulostaako tutulta? Oireiden pitkittyessä vaivojen aiheuttaja on syytä selvittää tarkemmin. Vatsaoireiden laaja tutkimuspaketti sisältää 13 tutkimusta.

Huomioi nämä:

Tutkimus tehdään verinäytteestä. Ei vaadi paastoa. Saat tulokset kolmen työpäivän kuluessa.

Lisäohjeita valmistautumiseen

Tämä laaja tutkimuspaketti auttaa selvittämään ja rajaamaan pois erilaisia vatsan ja suoliston ongelmien aiheuttajia kuten keliakia, laktoosi-intoleranssi, hepatiitti ja muut suoliston tulehdukset. Testeillä mitataan myös haiman, sapen, munuaisten ja maksan toimintaa, sillä myös niiden häiriöt voivat oireilla vatsakipuna.

Vatsaoireiden laaja tutkimuspaketti sisältää 13 tutkimusta:

S-CRP, herkkä

CRP eli C-reaktiivista proteiinia sanotaan myös tulehduskokeeksi, koska sen pitoisuus veressä nousee nopeasti etenkin erilaisten tulehdustilojen alkuvaiheessa.

Alaniiniaminotransferaasi

ALAT (alaniiniaminotransferaasi) on entsyymi, joka kertoo maksan terveydestä. ALAT-entsyymin vapautuessa verenkiertoon sen pitoisuus kasvaa etenkin solujen vaurioituessa, joten sen määrittämistä voidaan käyttää osana maksasoluvaurion ja maksatulehduksen selvittämisessä sekä toteamisessa.

Kreatiniini

Kreatiniini muodostuu kreatiinin aineenvaihduntatuotteena lihaksesta. Kreatiini osallistuu lihaksissa lihasten supistumiseen. Elimistö ei pysty käyttämään kreatiniinia, joten se siirtyy lihaksista vereen ja sieltä munuaisiin. Munuaisissa kreatiniini suodattuu munuaisputkiin ja erittyy virtsan kautta pois elimistöstä. 

Glutamyylitransferaasi

Suurin osa seerumissa olevasta glutamyylitransferaasista on lähtöisin maksasta, joten sen pitoisuuden mittaaminen toimii yleisenä merkkiaineena erilaisten maksasairauksien diagnostiikassa. Glutamyylitransferaasin pitoisuus voi nousta myös lihavuuden ja alkoholin suurkulutuksen seurauksista.

Kudostransglutaminaasi IgA

Kudostransglutaminaasi tutkimusta käytetään keliakian toteamisessa. Tutkimuksen tuloksen luotettavuuden kannalta suositellaan, että tutkittava on ollut gluteenipitoisella ruokavaliolla näytteenottoa edeltävästi ainakin 6 viikon ajan.

Immunoglobuliini A

Immunoglobuliinit ovat elimistön proteiineja, jotka toimivat vasta-aineina. Immunoglobuliini A tutkimus kertoo keliakian tunnistamisessa keskeisen IgA-luokan immunoglobuliinien määrästä.

Laktoosi-intoleranssi, DNA-tutkimus

Laktoosin pilkkovan laktaasientsyymin puute aiheuttaa aineenvaihduntahäiriön eli laktoosi-intoleranssin. Laktoosi-intoleranssi tilassa laktoosin hajoaminen sekä imeytyminen häiriintyy. 

Alkalinen fosfataasi

AFOS (alkalinen fosfataasi) on entsyymi, jota esiintyy eniten maksassa sappiteitä ympäröivissä Kupfferin soluissa. AFOS- tutkimusta käytetään esimerkiksi maksasairauksien arviointiin sekä tutkimiseen. Mm. maksan kasvaimet ja sappitaudit nostavat AFOS-arvoa.

Bilirubiini

Bilirubiini eli Bil kertoo maksan ja sappiteiden terveydestä. Esimerkiksi maksan tulehdukset ja sappikivet aiheuttavat bilirubiiniarvojen nousemista.

Amylaasi

Haimasolut sekä sylkirauhaset tuottavat ohutsuoleen ruoansulatusentsyymiä nimeltään amylaasi (S-Amyl), Amylaasin tehtävänä on pilkkoa ravinnosta saatua tärkkelystä.

Hepatiitti C-virus, vasta-aineet

HCVAb tarkoittaa hepatiitti C-virusta vastaan syntyneitä vasta-aineita veressä.  HCVAb-vasta-aineet voivat kertoa tuoreesta tulehduksesta tai kroonistuneesta tulehduksesta, mutta myös aikaisemmin sairastetusta, mutta parantuneesta taudista.

Hepatiitti A, vasta-aineet

Hepatiitti A on viruksen aiheuttama maksatulehdus. Hepatiitti A virus välittyy ulosteiden välityksellä ja infektion voi saada viruksella saastuneista ruoka-aineista kuten likaisella vedellä kastelluista vihanneksista, pakastemarjoista tai likaisessa vedestä kasvaneista mereneläimistä.

Hepatiitti B-virus, c-antigeeni, vasta-aineet

B-Hepatiitti on virus, joka voi tarttua suoran verikontaktin tai suojaamattoman seksikontaktin kautta. Hepatiitti B-virus voi aiheuttaa kroonista maksatulehdusta ja maksasyöpää.

Muita vatsan tutkimukseen soveltuvia testejä ja paketteja: 

Ylävatsan närästys- ja refluksioireita ei tutkita tällä paketilla, vaan niille on oma erillinen tutkimuspakettinsa: Närästyspaketti. Laktoosin ja keliakian toteamiseen on myös omat suppeammat pakettinsa: 
Keliakian perustutkimuspaketti 
Laktoosi-intoleranssi- ja keliakiapaketti 

Keliakiassa tiettyjen viljatuotteiden sisältämä gluteeni aiheuttaa ohutsuolen limakalvolla tulehduksen ja edelleen suolinukan vaurioitumisen. Tautia esiintyy henkilöillä, joilla on siihen perinnöllinen alttius. Keliakian tutkimiseen paketissa on kaksi testiä: kudostransglutaminaasi vasta-aineet (S–tTGAbA), joka on ensisijainen keliakian seulontatutkimus, ja Immunoglobuliini A (S–IgA), joka kertoo S-tTGAbA -tutkimustuloksen luotettavuudesta.  

Laktoosi-intoleranssin geenitestillä (B-Lakt-D) selvitetään, esiintyykö henkilöllä perinnöllinen laktaasientsyymin puutos. Tällöin maitotuotteet aiheuttavat vatsavaivoja.  

Herkkä CRP kertoo, jos kehossa on tulehdusta. CRP-pitoisuus kohoaa erityisesti bakteerien aiheuttamissa tulehduksissa sekä tiloissa, joihin liittyy kudosvaurioita. 

Maksan toimintaa mitataan ALAT-tutkimuksella, ja myös GT-arvoa käytetään maksa- ja sappitiesairauksien toteamiseen. GT eli glutamyylitransferaasi nousee usein yhdessä AFOS:n kanssa sapenkulun häiriintyessä.  

AFOS on valkuaisaine, joka on peräsin sappiteistä tai luustosta. Sappitieperäiseen AFOS:n suurentumiseen liittyy usein myös muiden maksa-arvojen suurentuminen. Useimmiten sapen kulku estyy sappitietukoksen tai sappi-, maksa- tai haimatulehduksen vuoksi. 

Myös bilirubiinitutkimuksella selvitetään maksa- ja sappisairauksia. Arvo kohoaa maksasolujen vauriossa ja maksatulehduksessa. 

Kreatiniinitutkimuksen avulla selvitetään munuaisten toimintaa ja seurataan sairauksia, jotka vaikuttavat munuaisiin (mm. diabetes, tulehdukset, verenpainetauti).  

Amylaasi on ruoansulatusentsyymi, joka kohoaa mm. ylävatsa-alueen ärsytystiloissa sekä äkillisessä haimatulehduksessa ja haimatiehyeiden tukoksissa. Kohonnutta amylaasia tavataan myös puhjenneen maha- tai pohjukaissuolihaavan yhteydessä ja suolitukoksessa, vaikka haima ei olisikaan vaurioitunut. 

Hepatiitilla tarkoitetaan viruksen aiheuttamaa maksatulehdusta. Yleisimpiä hepatiittityyppejä ovat A-, B- ja C-hepatiitit. Yhteistä hepatiiteille on mm. vatsan oireilu ja pahoinvointi. Paketti sisältää tutkimukset HAVAbM eli Hepatiitti A:n M-luokan vasta-aineet, S -HBcAb eli hepatiitti B-virus, c-antigeeni ja HCVAb eli Hepatiitti C. 

Tulehduksellisten suolistosairauksien, kuten Crohnin taudin ja haavaisen paksusuolentulehduksen, toteamiseen käytetään kalprotektiini-ulostetestiä (F-Calpro). Sillä voidaan seurata myös tulehduksellisen suolistosairauksien aktiivisuutta ja arvioida lääkityksen tehoa. Voit ostaa sen yksittäisenä laboratoriotestinä. Kalprotektiinin kohonnut taso erottaa tulehdukselliset suolistotaudit (IBD) toiminnallisista oireista.