LABORATORIO­­PAKETIT

Raskautta suunnittelevan tutkimuspaketilla selvitetään verenkuva, ferritiini, herkkä CRP, verensokeri, kolesteroli, kilpirauhasen toiminta, D- ja B12-vitamiinit sekä folaatti.

Tutkimuspaketissa on myös Anti-Muller -hormonipitoisuuden mittaus, joka kuvaa munasarjatoiminnan reserviä, eli jäljellä olevien munarakkula-alkujen määrää.

Paketissa mukana oleva kilpirauhasen mittaus (tyreotropiini S-TSH) on tärkeä, koska kilpirauhasen vajaatoiminta voi oireilla hedelmällisyyden heikkenemisenä. Myös alkoholin käyttö vaikuttaa hedelmällisyyteen, joten mukana on S-CDT tutkimus, joka kertoo alkoholin mahdollisesta vaikutuksesta elimistöön. Kaikki tutkimukset ovat verikokeita.

Raskautta suunnittelevan paketti sisältää 11 tutkimusta: 

Ferritiini

Ferritiiniä sanotaan yleisesti varastoraudaksi eli raudan varastoproteiiniksi. Ferritiinin mittaus soveltuu elimistön omien rautavarastojen selvittämiseen ja raudan puuteanemioiden seurantaan.

CRP, herkkä

CRP eli C-reaktiivista proteiinia sanotaan myös tulehduskokeeksi, koska sen pitoisuus veressä nousee nopeasti erilaisissa tulehdustiloissa. Merkittävästi nouseva pitoisuus veressä viittaa bakteeri-infektioon, kun taas maltillisempi CRP:n pitoisuuden nouseminen voi kertoa virusperäisestä infektiosta.

Paastoplasman glukoosi

Paastoplasman glukoosi eli paastosokeri tutkitaan diabetes eli sokeritautiepäillyissä.

Tyreotropiini

S-TSH eli tyreotropiini on aivolisäkkeen erittämä ja kilpirauhasta stimuloiva hormoni, joka piiskaa kilpirauhasta tuottamaan tyroksiinia. TSH:n määrittäminen soveltuu hypo- tai hypertyreoosi epäilyn toteamiseen.

D-vitamiini

D-vitamiinin määrityksellä voidaan selvittää mahdollista D-vitamiinin puutostilaa sekä häiriöitä kalsiumin aineenvaihdunnassa. D-vitamiinia tarvitaan lähes kaikissa kudoksissa ja fosfaatin sekä kalsiumin imeytymiseen ruuansulatuskanavasta.

B12-vitamiini, aktiivinen

B12-vitamiinia saadaan eläinperäisistä ravinnosta kuten maksa-, liha- ja maitotuotteista. Tutkimus on ensisijainen erityisesti B12-vitamiinin puutetta epäiltäessä ja vitamiinihoidon tehon arvioimisessa.

Folaatti

Folaatti on toiselta nimeltään B9-vitamiini, joka varastoituu maksaan. B9-vitamiinia saa ravinnosta esimerkiksi syömällä tuoreita kasviksia ja marjoja. Folaattia tarvitaan mm. DNA eli nukleiinihappojen valmistamiseen ja aivojen aineenvaihduntaan.

Desialotransferriini

Seerumin desialotransferriini on niukkahiilihydraattinen transferriini, joka tunnetaan parhaana merkkiaineena alkoholin liikakäytön tunnistamisessa.

Anti-Muller-hormoni

Anti-Muller-hormoni eli AMH esiintyy sekä naisilla että miehillä. AMH syntyy miehillä kivesten soluissa ja naisilla munasarjan munarakkuloissa. Miehillä AMH pitoisuus ensin syntymän jälkeen nousee ja murrosiän jälkeen laskee.  

Perusverenkuva ja trombosyytit

Perusverenkuva eli PVK on tutkimus, jota voidaan käyttää eri tautien ja sairauksien toteamisessa ja seurannassa. PVK sisältää osatutkimuksina hemoglobiini pitoisuuden sekä verisolujen pitoisuuksien määritykset.

fS-Lipidit

Lipidit ovat veressä olevia rasvoja ja rasvojen kaltaisia aineita. Tutkimuksella arvioidaan niiden määrää ja profiilia veressä. Lipidit ovat välttämättömiä elimistölle, mutta niiden liiallinen määrä voi altistaa sepelvaltimotaudille sekä lisätä riskiä sairastua sydän- ja aivoinfarktiin. fS-Lipidit tutkimuksessa paasto on suositeltavaa ja paaston noudattamatta jättäminen tulee huomioida triglyseridien viitearvoissa.

Raskautta suunnittelevan paketti – huomioi nämä asiat:

  • Hintaan lisätään palvelumaksu.
  • Voit tilata Raskautta suunnittelevan paketin ilman lääkärin lähetettä.
  • Saat tulokset kolmen työpäivän kuluessa. (S-AMH:ssa vastausviive n. 6 arkipäivää).
  • Tutkimus vaatii paastoa.
  • Kaikki tutkimukset ovat verikokeita.