LABORATORIOTUTKIMUKSET

Ferritiiniä sanotaan yleisesti varastoraudaksi eli raudan varastoproteiiniksi. Ferritiinin mittaus soveltuu elimistön omien rautavarastojen selvittämiseen ja raudanpuuteanemian seurantaan.

Väsyttääkö, särkeekö päätä ja koetko energiatasosi huonoksi? Oireet voivat johtua ferritiinin eli raudan varastoproteiinin puutostilasta.

Ferritiiniä sanotaan yleisesti varastoraudaksi eli raudan varastoproteiiniksi. Ferritiinin avulla rautaa on mahdollista varastoida raudan biologisessa muodossa. Elimistön tärkeimmät rautavarastot sijaitsevat maksan ja pernan soluissa sekä luuytimessä, joista veren ferritiini on peräisin.

Ferritiinin tutkiminen on suositeltavaa epäiltäessä raudanpuuteanemiaa, jonka aiheuttamia oireita ovat mm. voimattomuus, kalpeus, päänsärky, korvien humina, noussut syke sydämessä, aiempaa herkempi hengästyminen ja väsymys. Se soveltuu myös elimistön omien rautavarastojen selvittämiseen ja raudan puuteanemioiden seurantaan.

Raudanpuuteanemiaan voi olla eri syitä, kuten ravinnosta saatavan raudan riittämätön määrä, raskauden aikainen raudan tarpeen lisääntyminen tai raudan imeytymishäiriö.

Viitearvot:
Katso Ikään ja sukupuoleen sidotut viitearvot tutkimusluettelostamme.

LÄHTEET:
SYNLAB Tutkimusluettelo: Ferritiini (1395 S -Ferrit)
Terveyskirjasto: Ferritiini, Raudanpuuteanemia

Ferritiinitutkimus – huomioi nämä asiat:

  • Hintaan lisätään palvelumaksu.
  • Voit tilata tutkimuksen ilman lääkärin lähetettä.
  • Saat tulokset kolmen työpäivän kuluessa. 
  • Tutkimus ei vaadi paastoa.