LABORATORIOPAKETIT

Farmakogeneettinen laaja testipaneeli, DNA-tutkimus verestä on geenitesti, joka selvittää sinulle sopivat ja sopimattomat lääkeaineet. Geenitesti sopii jokaiselle ja riittää, että se tehdään vain kerran elämässä. Farmakogeneettisestä tutkimuksesta on monia hyötyjä: kun lääke valitaan juuri oikealla annostuksella potilaan perimän mukaan, hoidon teho ja turvallisuus tutkitusti vahvistuvat. Testillä voidaan välttää lääkeaineiden haitat ja tarpeettomat terveydenhuollon lisäkustannukset.

Geenitesti analysoi vähintään 29 eri geeniä ja näiden pohjalta lähes sata lääkeainetta. Geenitestin tulokset ovat helposti tarkasteltavissa Geenitaltio-palvelun kautta. Tuloksia on mahdollista hyödyntää aina, kun lääkäri määrää sinulle uuden lääkkeen. 

Tulokset ovat linkitettävissä Lääkkeeni-sovellukseen, jolloin kaikki sovelluksen geneettistä vaihtelua sisältävät kauppanimet näyttävät lääkehoidon suosituksen henkilökohtaisen geeniperimäsi mukaisesti. 

Farmakogeneettinen testi analysoi lähes 100 lääkeainetta yksilöllisesti.

Yleisiä lääkeaineita, joiden sopivuutta testissä tutkitaan:

Kodeiini

CYP2D6-maksaentsyymin omaavilla hitailla metaboloijilla lääke on tehoton, ja ultranopeilla metaboloijilla vasta-aiheinen.

Yhdistelmäehkäisyvalmisteet

FV- ja FII-kantajilla on lisääntynyt riski laskimotukoksiin, minkä takia näiden lääkkeiden käyttö on vasta-aiheista.

Simvastatiini

SLCO1B1-variantin kantajalla on lisääntynyt riski saada simvastatiinia sisältävistä lääkkeistä lihaskipuja ja muita lihaskomplikaatioita.

Klopidogreeli

CYP2C19-entsyymin omaavilla hidastuneilla metaboloijilla lääkkeen teho on heikentynyt, ja vaihtoehtolääkettä suositellaan.

Sitalopraami ja essitalopraami

CYP2C19-entsyymi on oleellinen lääkkeen poistumisessa. Hitailla ja nopeilla metaboloijilla hoitotulosta voidaan parantaa annostelemalla lääke geenitestin tuloksen perusteella.

Farmakogeneettinen laaja testipaneeli, DNA-tutkimus verestä – huomioi nämä:

  • Hintaan lisätään palvelumaksu.
  • Paketin voi tilata ilman lääkärin lähetettä.
  • Saat tulokset 21 työpäivän kuluessa. 
  • Tutkimus ei vaadi paastoa.