Created with Sketch. Created with Sketch.
Varaa aika
S -D-vitamiini-25-OH
63.8

D-vitamiini on ihmiselle välttämätön rasvaliukoinen vitamiini. D-vitamiinin pitoisuus elimistössä mitataan, jos on syytä epäillä sen puutosta.

 

D-vitamiini on välttämätön vitamiini ihmiselle. Sitä tarvitaan lähes kaikissa kudoksissa, minkä lisäksi D-vitamiini osallistuu elimistön puolustukseen.

D-vitamiini on myös välttämätöntä kalsiumin ja fosfaatin imeytymisessä. Näin ollen D-vitamiini vaikuttaa merkittävästi luuston kuntoon. D-vitamiini ehkäisee osteoporoosia ja siihen liittyvien murtumien syntymistä.

Lue lisää D-vitamiinista, sen lähteistä ja mahdollisesta puutoksesta.

Mitä D-vitamiinitutkimus mittaa?

Tutkimus mittaa D-25-vitamiinia, joka on D-vitamiinin varastomuoto ja kertoo vitamiinimittauksista parhaiten, onko ihmisellä liian vähän tai liikaa D-vitamiinia elimistössään.

D25-vitamiinia kutsutaan myös kalsidioliksi.

Milloin D-vitamiini kannattaa mitata?

Suomalaisessa tutkimuksessa on todettu, että noin joka neljäs mies ja joka viides nainen kärsii D-vitamiininpuutoksesta. Puutosta voi olla vaikea huomata, koska liian vähäinen D-vitamiinin määrä aiheuttaa oireita vasta pitkän ajan kuluttua.

D-vitamiinin mittausta ei tehdäkään yleensä oireiden vuoksi, vaan silloin, jos D-vitamiinin puutetta epäillään jostakin muusta syystä. Testi otetaan yleensä myös niissä tapauksissa, kun selvitetään kalsiumin tai fosfaatin liian suurta tai matalaa määrää elimistössä.

D-vitamiinin (S-D-25) viitearvot

  • alle 25 nmol/l: vakava puutos
  • 25–50 nmol/l: puutos
  • 50–75 nmol/l: riittävä
  • 75–120 nmol/l: tavoite osteoporoosipotilailla
  • yli 375 nmol/l: myrkyllinen

D-vitamiinin pitoisuus on luonnostaan korkeimmillaan loppukesällä ja matalimmillaan keskitalvella johtuen auringonvalon määrästä.

Mistä kohonnut D-vitamiiniarvo voi johtua?

Tulos voi kohota, jos D-vitamiinia syö lisäravinteena yli suositusarvojen. Auringonvalon tai normaalin ruuan kautta saatu D-vitamiinimäärä ei nouse yli viitearvojen.

Jos D-vitamiinia saa liikaa, voi se johtaa D-vitamiinimyrkytykseen. Sen yleisimpiä oireita ovat ruokahaluttomuus, laihtuminen, yleinen heikkous, sekavuus, oksentelu ja nestevajaus.

Mistä matala D-vitamiiniarvo voi johtua?

Puutostilan aiheuttaa vähäinen auringonvalo, jota on vaikea korjata pelkällä ravinnolla.

Ruoansulatuskanavan, maksan tai munuaisten sairaudet sekä pitkäaikainen epilepsialääkitys voivat lisäksi laskea D-vitamiinitasoa.

D-vitamiinin vaikea puutostila aiheuttaa lapsille riisitaudin ja aikuisille osteomalasian eli luun pehmenemisen.

Luun pehmenemisen lisäksi D-vitamiinin puutos on yhdistetty lukuisiin sairauksiin, kuten tulehduksiin, sokeritautiin, syöpään, verenkiertotauteihin ja hermoston rappeumatauteihin. Vaikka lopullista näyttöä D-vitamiinin terveysvaikutuksesta ei vielä ole, on ilmeistä, että luusto ei ole ainoa D-vitamiinin säätelykohde.

Tyypillisimpiä lisätutkimuksia