Uutiset

Yli 50-vuotias mies – Tarkista nämä arvosi säännöllisesti

Olet varmasti joskus kuullut sanonnan ”vanhuus ei tule yksin”. Sananlaskuissa piilee usein pala totuutta, koska vuosien karttuessa myös erilaiset terveysvaivat lisääntyvät. Tätä ei kuitenkaan tarvitse pelästyä, koska ehkäisevän diagnostiikan ansiosta sairaudet voidaan havaita jo varhaisessa vaiheessa – ja parhaimmillaan ehkäistä jo ennen kuin on tarvetta lääkehoidolle.

Terveyttä voisi verrata kaikille tuttuun kulkuneuvoon – autoon. Monelle on itsestäänselvyys viedä auto säännöllisin aikavälein huoltoon, jotta se pysyy hyvässä kunnossa mahdollisimman pitkään. Autojen ylläpidosta voisi poimia yhden muistamisen arvoisen asian myös oman terveyden seurantaan: Vuosihuolto.

Yli 50-vuotiaalla miehellä terveyden tarkkailussa on syytä kiinnittää huomiota tiettyihin veriarvoihin. Miehillä yksi merkittävä terveyteen vaikuttava tekijä on stressi, joka voi vaikuttaa oleellisesti hormonitasapainoon eli testosteronitasoon. Testosteroni vaikuttaa siemennesteen määrään, potenssiin, lihasmassaan ja lihasvoimaan.

Eturauhassyöpä on yksi yleisimmistä miesten syöpäsairauksista, ja siihen sairastumisen riski kasvaa iän myötä. Sairastumisen todennäköisyys on suurempi miehillä, joiden lähisukulaisilla on diagnosoitu sama kasvain. Suomessa diagnosoidaan vuosittain yli 5000 uutta eturauhassyöpätapausta. Eturauhassyövän diagnosointia vaikeuttaa se, että tauti on alussa oireeton. Tämän takia yli 50-vuotiaiden miesten kohdalla, joilla on eturauhasoireita, tärkeä verikoe eturauhassyövän löytämiseksi on prostataspesifinen antigeeni eli PSA. Tällä yksinkertaisella verikokeella on mahdollista selvittää, onko riski sairastua eturauhassyöpään koholla, ja onko tarpeellista hakeutua urologin vastaanotolle jatkotutkimuksiin.

Keski-iässä ja sitä vanhempana B12-vitamiinin imeytyminen vähentyy. B-12 vitamiinin ja folaatin puute voi johtaa anemiaan ja lisätä alttiutta stressille sekä aivojen toimintahäiriöille. Maksan ja sappiteiden sairauksien ehkäisemiseksi ja niiden aiheuttajien selvittämiseksi suositellaan gammaglutamyylitransferaasia, eli GGT-analyysia.

Joskus voi olla vaikeaa ottaa itseään niskasta kiinni ja mennä lääkärintarkastukseen. Tällainen tapa ajatella voi kuitenkin osaltaan tuoda mukanaan odottamattomia seurauksia, jotka voivat myöhemmin johtaa vakaviin terveysongelmiin. Tämän takia kannattaa pitää huolta omasta terveyteensä kuten autosta: Tarkistuta veriarvosi säännöllisesti.

Terveystarkastuspaketti antaa yleiskatsauksen kehosi vointiin

SYNLABin asiantuntijat ovat laatineet 13 verikokeesta koostuvan Terveystarkastuspaketin (89 €). Kokeet antavat perusteellisen yleiskatsauksen terveydestä, kuten sydän- ja verisuonisairauksien riskeistä, munuaisten, kilpirauhasten ja maksan toiminnasta sekä kolesteroli-, glukoosi-, rauta- ja D-vitamiiniarvoista. Lisäksi testi paljastaa mahdolliset piilevät tulehdukset.

50+ miehen lisäpaketti

Yli 50-vuotiaille miehille SYNLABin asiantuntijat ovat myös koostaneet 50+ miehen tutkimuspaketin (66 €), johon sisältyy eturauhassyövän riskikartoitus sekä hormonimuutosten, maksan ja sappirakon toiminnan sekä tulehdusten selvittäminen. Yhdessä Terveystarkastuspaketin kokeiden kanssa ne auttavat löytämään ajoissa juuri tietyssä iässä olevien miesten piileviä terveysongelmia.

Varaa aika tai osta lahjakortti

SYNLABin verkkosivuilta www.synlab.fi voit varata ajan tutkimukseen lähetteellä tai ilman lähetettä. Verikoe otetaan SYNLABin laboratoriossa, ja tutkimuksen tulos valmistuu kolmen arkipäivän kuluessa. Tulokset voi lukea kätevästi Terveyskansio-verkkoportaalissa.

Paketit ovat myös oiva lahjaidea! Lahjakortteja on saatavana SYNLABin toimipaikoista.

Siirry ajanvaraukseen

Virhe