Tietopankki

Valmistautumisohjeet magneettikuvaukseen

Magneettikuvaus on usein paras menetelmä diagnoosin tekemiseksi. Se soveltuu erityisesti pään alueen, selkä- ja lannerangan, luiden ja nivelien sekä verisuonten tutkimukseen. Magneettikuvauslaitteet eivät tuota lainkaan haitallista säteilyä ja tutkimus on kivuton ja turvallinen. Kun tulet tutkimukseen, otathan mukaasi myös kuvallisen henkilöllisyystodistuksen.

Toimi näin ennen magneettikuvausta

  • Täytä esitietolomake mahdollisuuksien mukaan etukäteen Terveyskansiossa tai tulostamalla ja täyttämällä paperinen lomake.
  • Voit ottaa säännölliset lääkkeet normaalisti ennen magneettikuvauksia.
  • Ennen ylävatsan kuvausta tulisi olla syömättä ja juomatta 3 h ennen tutkimusaikaa. Pienen tilkan vettä voi juoda ja ottaa lääkkeet.
  • Mahdollista lääkelaastaria ei tule laittaa.
  • Verensokerisensori pitää irrottaa ennen tutkimushuoneeseen menoa.
  • Vältä voimakkaiden meikkien käyttöä pään alueen magneettikuvauksissa.
  • Vältäthän voimakkaita hajusteita asioidessasi toimipisteessämme.

Magneettikuvauksen kulku

  • Saavu paikalle 15 minuuttia ennen varattua aikaa. Ilmoittautumisen yhteydessä täytetään esitietolomake, jossa kysytään esimerkiksi kehon sisälle laitettuja implantteja, tehtyjä leikkauksia ja tatuointeja. Kuvaavan hoitajan tarvitsee tietää nämä tiedot, jotta kuvaus voidaan suorittaa turvallisesti. Voit halutessasi täyttää esitietolomakkeen jo kotona. Löydät sen täältä. Lääkärin lähetteessä on lääkärin tekemän tutkimuksen perusteella tehdyt lääketieteelliset löydökset. Jos sinulla ei ole lääkärin lähetettä, kirjoitathan omin sanoin esitietolomakkeeseen kuvauksen syyn, jotta kuvaus pystytään suunnittelemaan oireiden mukaisesti.
  • Hoitaja ohjaa sinut pukuhuoneeseen, jossa voit tarpeen vaatiessa vaihtaa vaatteet. Ennen kuvausta sinut kutsutaan pukuhuoneeseen, jossa esitietolomake käydään vielä suullisesti läpi. Pukuhuoneeseen on jätettävä kaikki irtometalli (esim. korut, kello, hiuspinnit). Jos magneettitutkimuslaitteeseen vie metallia, se aiheuttaa kuvissa vääristymää. Tutkimusta seuraava hoitaja havaitsee tämän heti, ja metalli poistetaan. Mahdolliset lääkelaastarit, verensokerisensori ja lävistykset tulisi poistaa ennen kuvausta. Tarpeen vaatiessa sinua neuvotaan vaihtamaan potilasvaatteet omien vaatteiden tilalle. Jos lääkäri on määrännyt sinulle tehosteaineen tutkimukseen, voit lukea siitä lisää täällä.
  • Hoitaja ohjaa sinut oikeaan asentoon magneettilaitteessa. Tutkimus tapahtuu molemmista päistään avonaisessa, valaistussa ja ilmastoidussa tunnelimaisessa magneettilaitteessa. Kuvaushuoneessa makaat joko jalat tai pää edellä kuvauslaitteeseen. Kuvausasento riippuu kuvattavasta kohteesta. Hoitaja asettelee kuvauskohteen alle, päälle tai ympärille kuvauskelan, jonka avulla kuva tutkimuksessa muodostetaan. Kuvauskela määräytyy aina tutkittavan kohteen mukaisesti, tämän takia kuvauskohde on tärkeä määrittää ennen kuvausta. Saat hoitajalta kuulosuojaimet tai korvatulpat kuvauksen ajaksi. Saat kuvauksen ajaksi hälytyskellon, jonka avulla saat yhteyden hoitajaan.
  • Hoitaja valvoo sinua viereisestä huoneesta koko tutkimuksen ajan. Kuvauksessa on tärkeää olla liikkumatta, jotta kuviin ei tule liike-epätarkkuutta. Magneettitutkimus kestää 15-30min/kuvauskohde. Tutkimuksen aikana hoitaja suunnittelee kuvasarjoja kuvaushuoneen ulkopuolella. Hoitaja näkee kuvasarjat tutkimuksen aikana ja hän kertoo kuvauksen aikana sinulle, mikäli kuvauksessa on liikettä. Hälytyskellon avulla voi hälyttää hoitajan, sos esimerkiksi asento on huono.
  • Tutkimuksen jälkeen saat radiologian erikoislääkärin lausunnon. Radiologin lausunto kuvista tulee 1-3 arkipäivän päästä tutkimuksesta Terveyskansio-palveluun. Myös tutkimukseen lähetteen kirjoittanut lääkäri saa tulokset Terveyskansioon. Radiologin lausunto on kirjoitettu lääketieteellisin termein, jotta hoitava lääkäri saa tarkat tiedot anatomiasta ja lääketieteellisistä löydöksistä. SYNLABin kuvat voidaan siirtää hoitavan tahon sähköiseen kuva-arkistoon, jos sähköinen kuvansiirtoyhteys on tehty SYNLABin kanssa. Kuvansiirtopyynnön voit tehdä täältä.

Tutkimusrajoitteet

On muutamia syitä, jotka voivat estää magneettikuvauksen. Este tutkimukselle on esimerkiksi sydämentahdistin. Potilaana sinun ei tarvitse etukäteen tietää rajoitteista tarkasti, sillä selvitämme ne yhdessä ennen kuvantamistutkimusta.

Kehossa olevat metallit eivät yleensä ole este tutkimukselle, mutta asiasta tulee ilmoittaa SYNLABin hoitohenkilökunnalle ennen tutkimusta. Ilmoita ajanvarauksen yhteydessä esimerkiksi insuliinipumpusta tai sisäkorvaproteesista. Selvitämme aina tapauskohtaisesti, voidaanko magneettikuvaus toteuttaa.

Mikäli kehossasi on metallia, vierasesine tai implantti, olethan yhteydessä SYNLABin asiakaspalveluun. Turvallisuussyistä on tärkeää varmistaa, että SYNLAB saa riittävät tiedot metallista. Yhteydenottoa ei tarvita, mikäli metalli on jokin seuraavista:

  • nivelproteesi
  • hammaspaikka, hammasproteesi tai retentiokaari
  • luun tukirauta, naula tai ruuvi
  • tatuointi
  • vierasesineen tai implantin materiaali on kulta, titaani, alumiini tai lyijy

Raskaus

Raskaus tai imetys eivät ole este magneettitutkimukselle, mutta ensimmäisen raskauskolmanneksen aikana magneettitutkimus tehdään ainoastaan välttämättömissä tapauksissa, jossa tarve on lääketieteellisesti perusteltu.

Painoraja

Magneettikuvauslaitteilla on painoraja. Suurimmassa osassa toimipisteistämme magneettikuvauksen painoraja on 159 kg. Tällöin magneettikuvauslaitteen putken leveys on 60 cm.

Poikkeuksena ovat SYNLAB Espoo Tapiolan ja SYNLAB Tampere Ratinan magneettikuvauslaitteet, joissa painoraja on 250 kg ja putken leveys 70 cm.

Huomioithan, että kuvaukseen tulijan on kyettävä itse nousemaan magneettitutkimuspöydälle. Nousemista helpottaa tutkimuspöydän vieressä oleva porras.

Magneettikuvauksen peruuttaminen

Esteen sattuessa voit peruuttaa varatun ajan soittamalla ajanvaraukseen 010 326 3260 tai Terveyskansion kautta. Aikaa ei voi perua sähköpostitse.

Peruuttamattomasta tai alle 24 tuntia ennen tutkimusta peruutetusta ajanvarauksesta veloitamme 150 euroa.

Magneettikuvaus Synlabissa

AJANVARAUS

Puhelimitse 010 326 3260 tai verkkoajanvarauksemme kautta:

Virhe