Uutiset

Treenaatko fiksusti?

Moni meistä liikkuu terveellisen elämäntavan vuoksi, toiset puolestaan tavoitteellisemmin. Jos treeni ei kuitenkaan jostain syystä luista, yhtenä vaihtoehtona on käydä testaamassa urheilijalle tärkeät veriarvot. Jos taas tarvitset tukea tavoitteisiin pääsyssä, tuloksista voi olla apua niin treeniohjelman laatimisessa kuin ravitsemuksen suunnittelussa.

SYNLAB on koonnut yhteen pakettiin valikoiman laboratoriotutkimuksia, jotka ovat olennaisia liikkuvalle ihmisille, olipa kyseessä kuntoilija tai aktiiviurheilija.

– Liikkujan tutkimuspakettiin sisältyvillä verikokeilla kartoitetaan laajasti terveydentilaa sekä aktiivisesti liikkuvalle ihmiselle tärkeitä veriarvoja. Tulokset auttavat myös havaitsemaan piileviä terveysongelmia, avaa paketin sisältöä SYNLABin lääketieteellinen johtaja Tommi Vaskivuo.

Perusteellinen katsaus terveydentilaan

Liikkujan tutkimuspakettiin kuuluu kaikkiaan 12 verikoetta. Täydellien verenkuva antaa tietoa mahdollisista infektoista ja verisuonisairauksista sekä anemiasta.

– Valkosolujen erittelylaskenta auttaa arvioimaan immuunijärjestelmän vahvuutta. Punasolujen määrä ja koko sekä hemoglobiinin määrä puolestaan kertovat veren hapenottokyvystä, kertoo Vaskivuo.

Ferritiiniarvo mittaa elimistön rautavarastoja, jolla voi olla yhteys väsymykseen. Kohonnut CRP-arvo taas antaa tietoa elimistön tulehdustilasta. Veren sokeri eli glukoosi paastoplasmassa on tärkeä energialähde ja kohonnut arvo kertoo sokeritaudin riskistä. Sydän- ja verisuonitautien riskiä puolestaan mittaa kokonaiskolesteroli.

Maksa- ja munuaisarvot kertovat fyysisen rasituksen vaikutuksesta elimistöön

Fyysinen rasitus tuottaa lihastiksostossa aineenvaihduntatuotteita, jotka käsitellään pääosin munuaisissa. Kreatiniini on lihasten ylijäämätuote, jota syntyy lihaksia käytettäessä. Kreatiini kerääntyy munuaisiin ja jatkaa siitä eteenpäin. Pakettiin kuuluva Kreatiini + eGFR kuvastaa munuaisten toimintaa ja kreatiinikinaasi puolestaan kertoo lihasten kunnosta.

– Kreatiniiniarvo heijastelee lihasmassan määrää ja kertoo fyysisen rasituksen kovuudesta. Jos arvo on matala, lihasmassaa ei ole paljon, mutta munuaiset toimivat. Maratoonarilla tämä arvo voi olla matala ja lihaksikkaalla painonnostajalla puolestaan korkea, kertoo Tommi Vaskivuo.

Urea on proteiiniaineenvaihdunnan lopputuote. Urea-arvo heijastaa ravinnosta saatavan proteiinin määrää sekä elimistön aineenvaihdunnan tilannetta.

– Runsaasti proteiinia sisältävä dieetti nostaa ureaa, ja korkea pitoisuus voi haitata mm. maksan toimintaa. Se voi kertoa myös lihasten anabolisesta tai katabolisesta tilasta, valottaa Vaskivuo. 

Pakettiin kuuluva Aspartaatiaminotransferaasi eli ASAT-tutkimus puolestaan mittaa maksan, sydämen sekä lihaksiston kuntoa.

Liikkujalle tärkeät kalsium, magnesium ja D-vitamiini

Liikkujan paketissa tutkitaan myös suoritus- ja palautumiskykyyn vaikuttavien kalsiumin, magnesiumin ja D-vitamiinin pitoisuudet. Kalsium on luiden, hammasten, lihasten ja hermoston normaalitoiminnan kannalta välttämätön mineraali, ja magnesium on tärkeä hivenaine lihasten hyvinvoinnin kannalta.

Kehomme tarvitsee toimiakseen monia erilaisia vitamiineja, joista suuren osan saamme päivittäisestä monipuolisesta ravinnosta. Aina vitamiinien riittävä saanti ei kuitenkaan toteudu, eikä riittävä määrä ravinnossa myöskään takaa vitamiinien imeytymistä.

-Kalsiumia ja magnesiumia tarvitaan tietty määrä, jotta lihakset pystyvät optimaaliseen suoritukseen, opastaa Vaskivuo. Vitamiini D on tärkeä luustolle, lihaksille ja koordinaatiokyvylle, mutta myös tärkeä vitamiini kalsiumin imeytymisen kannalta. Sekä kalsiumin että D-vitamiinin taso kertoo luuston kunnosta.

Nopeasti tutkimukseen

Tutkimukseen pääsee joustavasti SYNLABin laboratorioissa ympäri Suomen. Näytteet matkaavat analysoitavaksi SYNLABin keskuslaboratorioon ja tulokset tulevat kolmessa työpäivässä sähköiseen Terveyskansio-palveluun. Tutkimusajan voi varata SYNLABin verkkoajanvarauksesta tai soittamalla puh. 010 326 3260. Lue lisää Liikkujan tutkimuspaketista.

Virhe