Tietopankki

Paastoplasman glukoosi (fP-Gluk)

Yleisimmin paastosokeri tutkitaan diabetes eli sokeritautiepäillyissä.  Näytteenottoa edeltävästi on paastottava (yön yli). Paastoglukoosia tutkitaan erityisesti tyypin 2 diabeteksen hoitotasapainon seurannassa. Tyypin 1 diabeteksen eli nuoruustyypin sokeritaudin hoidon seurannassa verensokerin mittauksia tarvitaan suorittaa useita pitkin päivää kertaluontoisen paastosokerimittauksen sijaan. Glukoosi toimii kehon merkittävimpänä energian lähteenä, jota saadaan ulkoisesti pääosin ravinnon kautta sekä kehon solut pystyvät sitä itse tuottamaan hiilihydraattien aineenvaihdunnan tuotteena. Liian alhaista veren glukoosipitoisuutta kutsutaan hypoglykemiaksi, jonka seurauksesta aiheutuu erilaisia oireita kuten häiriöitä puheessa ja näössä, kouristelua ja tajunnan heikkenemistä. Lievemmästä hypoglykemiasta johtuvaa voi olla hikoilu, heikotus, näläntunne ja sydämen tykytys. Useat eri hormonit, kuten insuliini, adrenaliini, kortisoli ja kasvuhormoni osallistuvat elimistössä glukoositasapainon ylläpitämiseen.

Viitearvot:
4,0 – 6,0 mmol/l (plasmassa)
4, 0 – 6,0 mmol/l (seerumissa)

Kriittiset arvot:
<2,2 mmol/l tai >25 mmol/l

LÄHTEET:
SYNLAB Tutkimusluettelo: Glukoosi (1468 fP-Gluk, 1471 P-Gluk, 1469 fS-Gluk, 1473 S -Gluk)
Terveyskirjasto: fP-Gluk, Glukoosi

Virhe