Tietopankki

Mitä magneettitutkimuksessa tapahtuu?

Magneettitutkimus on turvallinen ja kivuton tutkimus, jossa ei käytetä lainkaan ionisoivaa säteilyä. Tämän takia se sopii hyvin kaikille, myös lapsille. Mitä oikein tapahtuu, kun tulet magneettitutkimukseen SYNLAB:lle? 

  1. Tule toimipisteeseen 15 minuuttia ennen tutkimusta.

Ilmoittautumisen yhteydessä täytetään esitietolomake, jossa kysytään esimerkiksi kehon sisälle laitettuja implantteja, tehtyjä leikkauksia ja tatuointeja. Kuvaavan hoitajan tarvitsee tietää nämä tiedot, jotta kuvaus voidaan suorittaa turvallisesti. Voit halutessasi täyttää esitietolomakkeen jo kotona. Löydät sen täältä.

Lääkärin lähetteessä on lääkärin tekemän tutkimuksen perusteella tehdyt lääketieteelliset löydökset. Jos sinulla ei ole lääkärin lähetettä, kirjoitathan omin sanoin esitietolomakkeeseen kuvauksen syyn, jotta kuvaus pystytään suunnittelemaan oireiden mukaisesti.

Aiemmat saman kuvausalueen kuvat on hyvä tuoda kuvaustoimipaikkaan mukana, jotta lausuva radiologi voi verrata tutkimuslöydöstä aiempiin kuviin. Filmikuvia emme valitettavasti voi siirtää sähköisesti radiologien nähtäville.

2. Hoitaja ohjaa sinut pukuhuoneeseen, jossa voit tarpeen vaatiessa vaihtaa vaatteet.

Ennen kuvausta sinut kutsutaan pukuhuoneeseen, jossa esitietolomake käydään vielä suullisesti läpi. Pukuhuoneeseen on jätettävä kaikki irtometalli (esim. korut, kello, hiuspinnit). Mahdolliset lääkelaastarit, verensokerisensori ja lävistykset tulisi poistaa ennen kuvausta. Tarpeen vaatiessa sinua neuvotaan vaihtamaan potilasvaatteet omien vaatteiden tilalle.

Jos lääkäri on määrännyt sinulle tehosteaineen tutkimukseen, voit lukea siitä lisää täällä.

3. Röntgenhoitaja ohjaa sinut oikeaan asentoon magneettilaitteessa.

Tutkimus tapahtuu molemmista päistään avonaisessa, valaistussa ja ilmastoidussa tunnelimaisessa magneettilaitteessa. Kuvaushuoneessa makaat joko jalat tai pää edellä kuvauslaitteeseen. Kuvausasento riippuu kuvattavasta kohteesta. Röntgenhoitaja asettelee kuvauskohteen alle, päälle tai ympärille kuvauskelan, jonka avulla kuva tutkimuksessa muodostetaan. Kuvauskela määräytyy aina tutkittavan kohteen mukaisesti, tämän takia kuvauskohde on tärkeä määrittää ennen kuvausta.

Röntgenhoitaja antaa kuulosuojaimet tai korvatulpat sinulle kuvauksen ajaksi. Saat kuvauksen ajaksi hälytyskellon, jonka avulla saat yhteyden röntgenhoitajaan.

4. Hoitaja valvoo sinua viereisestä huoneesta koko tutkimuksen ajan.

Kuvauksessa on tärkeää olla liikkumatta, jotta kuviin ei tule liike-epätarkkuutta. Kuvauslaite on avoin kummastakin päästä ja kuvauslaitteen tuuletin tuo raitista ilmaa laitteen sisälle koko kuvauksen ajan. Magneettitutkimus kestää 15-30min/kuvauskohde.

Tutkimuksen aikana röntgenhoitaja suunnittelee kuvasarjoja kuvaushuoneen ulkopuolella. Röntgenhoitaja näkee kuvasarjat tutkimuksen aikana ja kertoo kuvauksen aikana sinulle, mikäli kuvauksessa on liikettä. Kuvasarjat määräytyvät kuvauskohteen ja oireiden mukaisesti. Kelan koodistossa oleva tutkimuksen laajuus ei tarkoita kuvauskohteen laajempaa tutkimusta, vaan koodi määräytyy otettujen kuvasarjojen mukaisesti.

5. Tutkimuksen jälkeen saat radiologian erikoislääkärin lausunnon. Kuvat voit ostaa CD-levyllä tai tehdä niistä kuvansiirtopyynnön.

Radiologin lausunto kuvista tulee 1-3 arkipäivän päästä tutkimuksesta Terveyskansio-palveluun. Myös tutkimukseen lähetteen kirjoittanut lääkäri saa tulokset Terveyskansioon. Radiologin lausunto on kirjoitettu lääketieteellisin termein, jotta hoitava lääkäri saa tarkat tiedot anatomiasta ja lääketieteellisistä löydöksistä. Kuva-CD:n saa SYNLABista tilattua hintaan 19,90 €. Kuva CD:n saat ostettua kuvauksen yhteydessä toimipisteestä tai jälkikäteen täältä. SYNLABin kuvat voidaan siirtää hoitavan tahon sähköiseen kuva-arkistoon, jos sähköinen kuvansiirtoyhteys on tehty SYNLABin kanssa. Kuvansiirtopyynnön voit tehdä täältä.