Uutiset

Jalkapallo ja sähly kuuluvat riskialttiisiin harrastuksiin, mutta kärkisijan loukkaantumisissa vie yllättävä laji – katso Top 5 -lista

Kontaktilajit ovat tyypillisiä urheilulajeja, joissa sattuu paljon liikuntavammoja. Ylivoimaisesti eniten loukkaantumisia tapahtuu kuitenkin ihan arkisissa kuntoliikuntalajeissa.

Liikuntavammat ovat harmillinen yllätys, eikä niiden syntymistä voi aina estää. Vamma voi johtua äkillisestä tapaturmasta tai vaiva voi kehittyä hitaasti rasituksen myötä. Eri urheilulajeissa on omat riskinsä, eikä hyötyliikuntakaan valitettavasti ole aina täysin vaaratonta.

”Kontaktilajeissa, kuten jalkapallossa, ovat alaraajojen vammat tyypillisiä. Näistä useimmin magneettitutkimuksissa tutkitaan polven vammoja. Yläraajan nivelten vammoja, kuten ranteen ja kyynärpään vammoja, näkee puolestaan esimerkiksi tenniksen ja pesäpallon harrastajilla”, kertoo radiologian erikoislääkäri Osmo Tervonen.

Toisin kuin luulisi, tavallisessa kuntoliikunnassa, kuten kävelyssä tai sauvakävelyssä, sattuu eniten loukkaantumisia. Tämä selviää Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen vuoden 2017 Suomalaiset tapaturmien uhreina -raportista, johon on listattu lajit, joissa loukkaantumisriski on suurin.

Viisi eniten loukkaantumisia aiheuttavaa urheilulajia ovat:

1. Kuntoliikunta (esim. lenkkeily, kävely, hölkkä, sauvakävely)
2. Kuntosaliharjoittelu, voimailu ja painonnosto
3. Jalkapallo
4. Pyöräily
5. Salibandy

Magneettitutkimukseen pääsee edullisesti myös ilman lähetettä

Suurin osa liikuntatapaturmissa tulleista vammoista on nyrjähdyksiä, venähdyksiä, sijoiltaanmenoja tai lihasvammoja. Urheiluvamman sattuessa on tärkeää tunnistaa tilanteen vakavuus, jotta saadaan ennuste hoidon kestosta ja kuntouttaminen voidaan aloittaa.

Viime vuosina lääketieteessä on kiinnitetty erityisesti huomiota varhaiseen ja tarkkaan diagnoosiin, jotta optimaalinen hoito voidaan aloittaa viivytyksettä. Tämän vuoksi kuvantamistutkimuksen merkitys liikuntavammojen hoidossa on merkittävä, sillä esimerkiksi kliinisellä tutkimuksella ei voida tarkalleen osoittaa vaikkapa polvikivun syytä.
Magneettitutkimus onkin lähtökohta hoidon suunnittelulle, ja sen pohjalta voidaan valita tehokkain kuntouttamismenetelmä.

– Magneettitutkimus on erinomainen keino urheiluvamman tunnistamiseen. Magneettitutkimukseen hakeutuminen on tärkeää, koska sen avulla vaurio löydetään välittömästi ja hoito voidaan aloittaa ilman viivettä, Tervonen painottaa.

Toisin kuin usein luullaan, magneettitutkimukseen pääsee edullisesti myös ilman lähetettä. SYNLABissa magneettitutkimukseen pääsee joustavasti ja nopeasti. Tutkimus sisältää kokeneen radiologian erikoislääkärin lausunnon ja kuvat, ja lausunto tulee useimmiten jo päivässä.

Virhe