Uutiset

Tiedätkö urheilulajit, joissa on suurin loukkaantumisriski?

Urheiluvammat ovat harmillinen yllätys, jonka syntymistä ei voi aina estää. Urheiluvamma voi johtua äkillisestä tapaturmasta tai olla hitaasti kehittynyt rasitusvamma. Aktiivisen hyötyliikunnan harrastajan tai tavoitteellisen urheilijan on hyvä pitää mielessä, miten mahdollisia loukkaantumisesta johtuvia vammoja kannattaa kuntouttaa. Eri urheilulajeissa on omat loukkaantumisen riskinsä.

”Kontaktilajeissa, kuten jalkapallossa, ovat alaraajojen vammat tyypillisiä. Näistä useimmin magneettitutkimuksissa tutkitaan polven vammoja. Yläraajan nivelten vammoja, kuten ranteen ja kyynärpään vammoja, näkee puolestaan esimerkiksi tenniksen ja pesäpallon harrastajilla”, kertoo radiologian erikoislääkäri Osmo Tervonen.

Urheiluvamman vaara vaanii eniten lenkkipolulla

Yllättävää kyllä, kaikkein vaarattomimmalta kuulostavassa kuntoliikunnassa, kuten kävelyssä tai sauvakävelyssä sattuu eniten loukkaantumisia. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) vuoden 2017 Suomalaiset tapaturmien uhreina -raportista selviää urheilulajit, joissa on suurin loukkaantumisriski. Suurin osa (62 %) liikuntatapaturmissa tulleista vammoista oli nyrjähdyksiä, venähdyksiä, sijoiltaanmenoja tai lihasvammoja.

Viisi eniten loukkaantumisia aiheuttavaa urheilulajia ovat:

1. Kuntoliikunta (esim. lenkkeily, kävely, hölkkä, sauvakävely)
2. Kuntosaliharjoittelu, voimailu ja painonnosto
3. Jalkapallo
4. Pyöräily
5. Salibandy


Magneettitutkimus nopeuttaa urheiluvamman parantumista

Urheiluvamman hoidossa on tärkeää tunnistaa vamman vakavuus, jotta saadaan ennuste hoidon kestosta ja kuntouttaminen voidaan aloittaa. Tämän vuoksi kuvantamistutkimuksen merkitys urheiluvammojen hoidossa on merkittävä, koska esimerkiksi kliinisellä tutkimuksella ei voida tarkalleen osoittaa polvikivun syytä. Magneettitutkimus onkin lähtökohta hoidon suunnittelulle, ja sen pohjalta voidaan valita tehokkain kuntouttamismenetelmä.

”Magneettitutkimus on erinomainen keino urheiluvamman tunnistamiseen. Urheiluvammaa epäillessä magneettitutkimukseen hakeutuminen on tärkeää, koska sen avulla vaurio löydetään välittömästi ja hoito voidaan aloittaa ilman viivettä”, Tervonen painottaa.

SYNLABissa magneettitutkimukseen pääsee edullisesti myös ilman lähetettä

SYNLABissa magneettitutkimukseen pääsee joustavasti ja nopeasti – myös ilman lähetettä. Tutkimus sisältää kokeneen radiologian erikoislääkärin lausunnon ja kuvat, ja lausunto tulee yleisimmin jo päivässä.

Oletko ahtaanpaikankammoinen tai koetko magneettitutkimuksen muuten epämiellyttäväksi? Olemme koonneet sinulle viisi vinkkiä, kuinka magneettitutkimus sujuu helpoiten. Lue artikkeli täältä.

SYNLAB tekee magneettitutkimuksia 18 paikkakunnalla ympäri Suomea. Tarkista lähin SYNLAB-toimipisteesi tästä ja varaa aika magneettitutkimukseen.

Virhe