SYNLAB tarjoaa Zikavirusdiagnostiikkaa 9.2.2016

Zikavirus tarttuu ihmiseen ensisijaisesti hyttysten välityksellä ja esiintyy lähinnä Länsi-ja Keski-Afrikassa sekä Kaakkois-Aasiassa ja Tyynenmeren saarilla. Viime vuosina virus on levinnyt ja esiintyy myös Etelä- ja Väli-Amerikassa. Zikavirusinfektion oireisiin voi liittyä kuumetta, silmätulehdus, ihottumaa sekä nivel- ja lihaskipuja. Taudin itämisaika on 3–12 päivää. Tauti on useimmiten lievä tai jopa oireeton ja vaatii harvoin sairaalahoitoa.

Oireiden alkamisesta zikavirusta on verenkierrossa noin viikon jolloin sitä voidaan todeta verestä PCR-testillä ja virtsasta hieman pidempään noin 4 viikon sisällä oireiden alkamisesta. Akuutissa zikavirusinfektiossa muodostuu myös zikavirus vasta-aineita.

Tutkimuspyyntö:

 

S -ZikaAb, ATK 10058

S -Zikavirus, vasta-aineet

-ZikaNhO, ATK 10059

-Zikavirus, nukleiinihappo (kval)

Näyte:

 

1 ml seerumia tai likvoria Seerumia tai likvoria 1 ml. Virtsaa 50 ml.

Seerumista virus voidaan osoittaa, mikäli tartunnasta on korkeintaan 1 viikko, virtsasta virusta löytyy mikäli tartunnasta on korkeintaan 4 viikkoa.

Säilytys ja lähetys: 2 – 8 °C, 5 päivää. Kuljetus huoneenlämmössä tai viileässä. Pidempiaikainen säilytys pakastettuna. CDC:n suosituksen mukaan näyte tulee säilyttää pakastettuna (mahdollisuuksien mukaan -70oC), lähetys kuivajäissä.
Menetelmä: Immunofluoresenssi (IF)

 

RT-PCR
Viitearvot: Negatiivinen

 

Negatiivinen
Tulkinta: Tutkimus sisältää IgG ja IgM määrityksen. Mikäli tulos on positiivinen vastaus annetaan tiitterinä, <1:20 negatiivinen, >1:20 positiivinen. Negatiivinen tulos osoittaa että tutkitussa materiaalissa ei löydy zikaviruksen RNA:ta.
Vastausviive:

 

Vastaus valmiina noin 5 arkipäivässä. Vastaus valmiina noin 5 arkipäivässä.
Molemmat tutkimukset ovat akkreditoituja alihankintalaboratorion laatujärjestelmän mukaisesti.

 

Kiinnostuitko? Meihin saa yhteyden:

sähköpostitse asiakaspalvelu@synlab.fi

puhelimitse 020 734 1550

 

SYNLAB Finland Oy

Vaisalantie 2 (A-talo)

02130 Espoo

www.synlab.fi