LABORATORIO­­PAKETIT

Tämä tutkimuspaketti on koottu erityisesti matkailijoita varten. Sen tutkimuksilla voidaan selvittää ja rajata pois erilaisia vatsan ongelmien aiheuttajia, kuten hepatiitti A -viruksen aiheuttamaa maksatulehdusta, ripulia aiheuttavaa salmonellaa, kampylobakteereja tai parasiittejä. Tutkimukset ovat verikokeita ja ulostenäytteitä.  

Herkkä CRP kertoo, jos kehossa on tulehdusta. CRP-pitoisuus kohoaa erityisesti bakteerien aiheuttamissa tulehduksissa sekä tiloissa, joihin liittyy kudosvaurioita. 

Natrium ja kalium kuvaavat elimistön suolatasapainoa. Ne ovat elimistölle elintärkeitä suoloja, joiden tasapaino voi häiriintyä runsaan oksentelun ja/tai ripuloinnin seurauksena.

Hepatiitti A on viruksen aiheuttama maksatulehdus. Hepatiitti A -virus välittyy ulosteiden välityksellä, ja infektion voi saada viruksella saastuneista ruoka-aineista, kuten likaisella vedellä pestyistä vihanneksista, pakastemarjoista tai likaisessa vedessä kasvaneista mereneläimistä. 

Ulosteen bakteeriviljelyssä tutkitaan ripulia aiheuttavat bakteerit: salmonellat, kampylobakteerit, shigellat ja yersiniat. Normaaliulosteessa ei näitä bakteereita yleensä ole, joten positiivinen tulos viittaa bakteerin aiheuttamaan tulehdukseen vatsaoireiden taustalla.

Ulostenäytteestä tutkitaan alkueläinkystat, madonmunat ja -toukat, jotka voivat aiheuttaa vatsavaivoja ja ripulia erityisesti ulkomaanmatkojen jälkeen.

Katso myös: 

ALAT. Mittaa maksantoimintaa. ALAT-pitoisuus kohoaa esim. virustulehduksissa ja runsaan alkoholinkäytön seurauksena. 

AMYL. Joskus vatsaoireiden taustalla voi olla myös haimatulehdus, eli pankreatiitti. Tämä voi syntyä runsaan alkoholinkäytön seurauksena.  

Krea. Runsas ripulointi ja oksentelu voivat häiritä elimistön nestetasapainoa ja munuaisten toimintaa. 

Matkailijan vatsavaivojen tutkimuspaketti sisältää 6 tutkimusta:

S-CRP, herkkä

CRP eli C-reaktiivista proteiinia sanotaan myös tulehduskokeeksi, koska sen pitoisuus veressä nousee nopeasti etenkin erilaisten tulehdustilojen alkuvaiheessa.

Kalium

Kaliumia on veren suola, jota tarvitaan lihaksiston ja hermoston normaaliin toimintaan. Sillä on myös aineenvaihdunnallisia tehtäviä esimerkiksi munuaisissa ja sydämessä.

Natrium

Natrium eli Na on elimistölle tärkeä suola, jolla on merkittävä rooli hermostomme toiminnassa ja etenkin nestetasapainon säätelyssä.

Hepatiitti A, vasta-aineet

Hepatiitti A on viruksen aiheuttama maksatulehdus. Hepatiitti A virus välittyy ulosteiden välityksellä ja infektion voi saada viruksella saastuneista ruoka-aineista kuten likaisella vedellä kastelluista vihanneksista, pakastemarjoista tai likaisessa vedestä kasvaneista mereneläimistä.

Ulosteen bakteeriviljely

Ulosteen bakteeriviljelyssä tutkitaan ripulia aiheuttavat bakteerit: salmonellat, kampylobakteerit, shigellat, ja yersiniat.

Parasiitit

Matkailijan vatsavaivojen tutkimuspaketti – huomioi nämä:

  • Hintaan lisätään palvelumaksu.
  • Voit tilata Matkailijan vatsavaivojen tutkimuspaketin ilman lääkärin lähetettä.
  • Saat tulokset kolmen työpäivän kuluessa. 
  • Tutkimus ei vaadi paastoa. Huomioithan, että osa tutkimuksista vaatii ulostenäytteen.