LABORATORIOTUTKIMUKSET

SYNLABin vasta-ainetestillä voidaan selvittää, onko henkilö altistunut koronavirukselle. Vasta-ainetestejä arvioidaan herkkyyden ja tarkkuuden avulla: SYNLABin käyttämän testin herkkyys on 100 % ja tarkkuus 99,9 %. Tutustuthan tarkemmin vasta-ainetestien arviointiin täältä.

Koronavirus

Koronavirus aiheuttaa pääasiassa hengitystietulehduksia. Oireita ovat kuume, kurkkukipu sekä yskä ja ne vaihtelevat lievästä, jopa oireettomasta, vaikeaan.

Virukselle altistuttaessa elimistö kehittää vasta-aineita uusia rakenteita vastaan, joita se ei ole kohdannut aiemmin. Jokainen vasta-aine on erikoistunut tietyn taudinaiheuttajan torjumiseen. Vasta-aineiden kokonaismäärä verenkierrossa kasvaa päivä päivältä ja ne näkyvät verinäytteessä noin kolmen viikon kuluttua oireiden alkamisesta.

SYNLABin uudella pakettitutkimuksella S-CV19AbP 10872 on useimmiten mahdollista erottaa sairastettu COVID 19-tauti ja COVID 19-piikkiproteiinirokotevaste toisistaan. Paketti sisältää kaksi osatutkimusta jotka mittaavat IgG- luokan vasta-aineita, spike-proteiinia ja nukleokapsidiproteiinia vastaan.

Yksittäin pyydettävänä tutkimuksena voidaan käyttää tutkimusta S-CV19sAb 10873 joka mittaa IgG- vasta-aineita koronaviruksen piikkiproteiinia vastaan. Testi osoittaa sekä sairastetun infektion että rokotevasteen, mutta ei erottele niitä. Tutkimuksesta annetaan lausunto.

Lue lisää koronaviruksen laboratoriotutkimuksista THL:n sivuilta täältä.

Voiko SYNLABin toimipisteessä ottaa koronaviruksen PCR-testin?

Koronaviruksen PCR-testejä ei oteta SYNLABin omissa toimipisteissä. SYNLAB analysoi koronavirusnäytteitä, jotka tulevat mm. Terveystalosta, Pihlajalinnasta ja Aavasta. Lisätietoja: https://www.synlab.fi/synlab-on-ensimmainen-yksityinen-laboratorio-joka-ryhtyy-analysoimaan-koronavirusnaytteita/

Milloin testiin?

Vasta-aineiden muodostuminen on yksilöllistä. Testi suositellaan otettavaksi aikaisintaan noin kuukausisairastetun SARS CoV-2 koronavirusinfektion tai rokotuksen jälkeen. Testi ei anna suoraa tietoa koronavirusta vastaan muodostuneesta mahdollisesta suojasta. Tutkimuksesta annetaan lausunto. Testejä tehdään kaikissa SYNLABin toimipisteissä. Näyte on tavallinen verinäyte eikä vaadi erityisvalmisteluja.

Voit tulla tutkimukseen:

  • kun epäilet sairastaneesi koronaviruksen
  • oireiden alkamisesta on kulunut kolme viikkoa
  • olet täysin oireeton

Toistaiseksi emme suosittele vasta-ainetestien käyttöä akuutin taudin, eikä myöskään yksittäisen henkilön sairastetun COVID-19-taudin osoittamiseksi. Testiä ei myöskään suositella yksittäisten henkilöiden rokotevasteen arvioimiseksi. Vasta-ainetesti ei ole vielä kuulu viranomaisten hyväksymiin testeihin, joilla todistetaan suoja koronaa vastaan.

Esimerkiksi EU:n koronatodistuksen saamiseen on kolme tapaa:

  • rokottaminen: sinut on rokotettu covid-19-rokotteella
  • parantuminen SARS-CoV-2-infektiosta: positiivisen PCR-testituloksen päivämäärästä on kulunut alle 180 päivää
  • negatiivinen tulos covid-19-testistä: negatiivinen testitulos (PCR tai antigeenipikatesti)

Huomautus: Todistuksen mukaisiin hyväksyttäviin testeihin kuuluvat nukleiinihappotestit (NAT-testit), esim. RT-PCR-testit ja antigeenipikatestit. Matkustajien olisi aina tarkistettava sovellettavat säännöt eli se, mikä testi hyväksytään matkustusrajoituksista luopumiseksi kauttakulku- ja määräpaikoissa. Vasta-ainetesti ei kuulu hyväksyttyihin testeihin, mutta tämä voi muuttua tulevaisuudessa.

 

Mitä eroa on koronaviruksen vasta-ainetestillä ja PCR-testillä?

PCR-testi tehdään epäiltäessä koronavirus COVID-19-tautia. Näyte otetaan näytteenottotikulla nenänielusta. Menetelmänä käytetään nukleiinihapon osoitusta RT-PCR-tekniikalla. PCR-näytteenottoa ei tehdä SYNLABin omissa toimipisteissä. Keskuslaboratoriomme kuitenkin analysoi näytteitä muille yhteistyökumppaneillemme.

Koronaviruksen vasta-ainetestillä taas voidaan selvittää, onko henkilö altistunut koronavirukselle. Vasta-ainetestejä arvioidaan herkkyyden ja tarkkuuden avulla: SYNLABin käyttämän testin herkkyys on 100 % ja tarkkuus 99,9 %.

Pääseekö koronaviruksen vasta-ainetestillä matkustamaan?

Testi itsessään ei ole riittävä matkustamiseen.

Kuinka kauan koronaviruksen vasta-ainetestin todistus on voimassa ja saako tuloksen OmaKantaan ja koronapassiin?

Kun tarvitset kirjallista todistusta haluamastasi tutkimuksesta, niin saat sen erikseen tilaamalla SYNLABin toimipisteestä hintaan 59 €. SYNLABin asiantuntijan todistus liittyy hetkeen, jolloin näyte on otettu. Todistuksella ei ole Suomessa määritelty mitään virallista käyttöä eikä siten mitään voimassaoloaikaakaan. Todistuksen voimassaoloaika ja käyttökelpoisuus pitää varmistaa todistusta vaativalta taholta. OmaKantaan ei ole yhteyksiä, emmekä tee yhteistyötä koronapassin myöntäjän kanssa. 

Vasta-ainetestin tulos NEGAT, mutta S -CV19sAb tulos on enemmän kuin 0 mutta alle 50. Voiko tuo tulos olla peräisin aikaisemmin lieväoireisena sairastetusta taudista vai rokotteesta?

SYNLABin käyttämän S-CV19sAb vasta-ainetestin valmistaja on määrittänyt, että luotettavan positiivisen testituloksen arvon tulee olla suurempi kuin 50. Tämän arvon alla olevat testitulokset tulkitaan negatiiviseksi ja voivat syntyä esimerkiksi epäspesifisestä reaktiosta muiden vasta-aineiden johdosta testissä. Kaikilla ihmisillä on runsaasti erilaisia vasta-aineita verenkierrossa ja kaikilla ihmisillä on eri määriä vasta-aineita riippuen siitä mitä mikrobeja ihminen on elämänsä aikana kohdannut ja mitä mikrobeja vastaan näitä vasta-aineita on muodostunut. Esimerkiksi hyvin lieväoireisena koronataudin sairastaneille ei välttämättä aina muodostu mitattavia määriä vasta-aineita. Jokaisen ihmisen kyky muodostaa vasta-aineita on yksilöllinen 

Miten tulkitsen testiosan S-CV19sAb tulosta, kun se ylittää reilusti viitearvon?

Vasta-aineiden muodostuminen on yksilöllistä. Tulos on aivan ”normaali” rokotteen saaneille henkilöille sillä vasta-aineet voivat nousta hyvinkin korkeiksi.  Myös sairastettu koronavirustauti saa aikaan vasta-aineiden muodostumisen. Tulosten mukana tulee aina sanallinen lausunto, joka kertoo tuloksista. 

Tulosta tulkittaessa on huomioitava, että testi ei anna suoraa tietoa koronavirusta vastaan muodostuneesta mahdollisesta suojasta. Mikäli tuloksen tulkintaan ja mahdollisten oireiden hoitoon kaipaatte apua, niin suosittelemme lääkärin vastaanottoa. Esimerkiksi yhteistyökumppanimme Reseptori tarjoaa lääkärin etävastaanottoja: https://reseptori.fi/  

Olen käynyt 2 kertaa koronavasta-ainetestissä ja ei ole varma ymmärränkö oikein NEGAT-tulosta, että minulta ei löydy vasta-aineita, vaikka olen saanut 3 rokotetta?

Pakettina pyydettävä tutkimus: COVID-19-koronavirustauti, vasta-aineet, S-CV19AbP (10872) sisältää osatutkimukset S -CV19AbG ja S -CV19sAb. Pakettitutkimuksella on useimmiten mahdollista erottaa sairastettu COVID-19-tauti ja COVID-19-rokotevaste toisistaan. Molemmat osatestit mittaavat IgG-luokan vasta-aineita, toinen piikkiproteiinia vastaan (S -CV19sAb) ja toinen nukleokapsidiproteiinia vastaan (S -CV19Ab). Yksittäin pyydettynä S-CV19sAb osoittaa sekä sairastetun infektion että rokotevasteen, mutta ei erottele niitä. Jokaisen ihmisen kyky muodostaa vasta-aineita on yksilöllinen ja tulosta tulkittaessa on huomioitava, että testi ei anna suoraa tietoa koronavirusta vastaan muodostuneesta mahdollisesta suojasta. 

En ymmärrä lausunnon termejä, mistä saan apua?

Vasta-ainetestin lausunnossa saattaa olla muutamia ei niin tuttuja termejä.

Lausunnossa puhutaan serologisesta vasteesta, joka tarkoittaa muodostuneita vasta-aineita.

Nukleokapsidivasta-aine taas kertoo sairastetusta COVID-19-taudista ja piikkiproteiinivasta-aine joko rokotevasteesta tai sairastetusta taudista.

Asiakkaalta kysytään testiin tullessa esitietoja, jotta tuloslausunnosta saadaan aina riittävän selkeä kuvaus asiakkaalle.

Vasta-ainetesti – huomioi nämä asiat:

  • Voit tulla tutkimukseen kun oireiden alkamisesta on kulunut 3 viikkoa ja olet oireeton.
  • Hintaan lisätään palvelumaksu.
  • Saat tulokset kolmen työpäivän kuluessa. 
  • Tutkimus ei vaadi paastoa.

Virhe