LABORATORIO­­PAKETIT

Korkean verenpaineen tutkimuspaketti sisältää verestä ja virtsasta tehtäviä laboratoriotutkimuksia, joiden avulla voit kartoittaa verenpaineen nousun taustalla vaikuttavia asioita sekä mahdollisia sairauksia.  

Jos kohonnut verenpaine johtuu sairaudesta, oikea sairaudenhoito voi normalisoida verenpainetta. 

Mitä on korkea verenpaine? 

Kohonnut verenpaine eli verenpainetauti rasittaa valtimoita ja sydäntä. Tämä valtimotauti voi aiheuttaa sydäninfarktin tai aivohalvauksen. 

Kohonnut verenpaine on yleistä keski-iässä, ja tila on usein oireeton. Verenpaine voi kohota jonkin sairauden johdosta, mutta usein yksittäistä aiheuttajaa ei löydetä. Korkean verenpaineen tärkein hoito on elintapojen muuttaminen terveellisempään suuntaan. Jos verenpaine ei itsehoidolla laske riittävästi, tarvitaan lääkehoitoa. 

Paketin tutkimukset seulovat sairauksia ja niistä on apua myös seurannassa 

Verenpaineen aiheuttamien sairauksien vaara on suuri etenkin, jos veren kolesteroliarvo on koholla tai jos henkilöllä on diabetes tai muu sokeriaineenvaihdunnan häiriö. Paketissa tutkitaankin kolesteroliarvot (S-Lipidit) sekä pitkäaikaisen sokerin arvo (B-HbA1c).  

Myös munuaisarvoista voidaan päätellä sokeriaineenvaihduntaan liittyviä muutoksia. Munuaisten terveyttä mittaavat kreatiniinitutkimus (S-Krea) sekä albumiinin ja kreatiniinin suhde (U –AlbKre). Lievä albumiinivirtsaisuus voi antaa viitteitä munuaisvauriosta etenkin verenpaine- ja diabetespotilailla. 

Verenkuvalla (B-PVK+T) seulotaan useita veriarvoihin vaikuttavia sairauksia (esim. anemia ja tulehdus), tutkitaan immuniteettia sekä mitataan veren hapenkuljetuskykyä. 

Kalium (S-K) ja natrium (S-Na) ovat veren tärkeitä suoloja. Kalium vaikuttaa lihaksistoon ja hermostoon, ja natrium vaikuttaa etenkin nestetasapainoon. Arvoja seurataan esimerkiksi silloin, kun korkean verenpaineen hoidossa käytetään nesteenpoistolääkkeitä eli diureetteja. 

Virtsan kemiallinen seula (U-KemSeul) -testillä voidaan osoittaa virtsasta glukoosi, ketoaineet, leukosyytit, nitriitit, proteiinit ja hemoglobiini. Testi antaa näiden lisäksi tiedon virtsan ominaispainosta ja pH:sta.

Katso myös: 

Korkean verenpaineen tutkimuspaketti sisältää 8 tutkimusta:

Perusverenkuva ja trombosyytit

Perusverenkuva eli PVK on tutkimus, jota voidaan käyttää eri tautien ja sairauksien toteamisessa ja seurannassa. PVK sisältää osatutkimuksina hemoglobiini pitoisuuden sekä verisolujen pitoisuuksien määritykset.

Glykohemoglobiini

HbA1c-arvo kertoo glukoosin pitkäaikaisen pitoisuuden veressä.

Kreatiniini

Kreatiniini muodostuu kreatiinin aineenvaihduntatuotteena lihaksesta. Kreatiini osallistuu lihaksissa lihasten supistumiseen. Elimistö ei pysty käyttämään kreatiniinia, joten se siirtyy lihaksista vereen ja sieltä munuaisiin. Munuaisissa kreatiniini suodattuu munuaisputkiin ja erittyy virtsan kautta pois elimistöstä. 

S-Lipidit

Lipidit ovat veressä olevia rasvoja ja rasvojen kaltaisia aineita. Tutkimuksella arvioidaan niiden määrää ja profiilia veressä. Lipidit ovat välttämättömiä elimistölle, mutta niiden liiallinen määrä voi altistaa sepelvaltimotaudille sekä lisätä riskiä sairastua sydän- ja aivoinfarktiin. Tutkimus sisältää kokonaiskolesterolin, HDL-kolesterolin, LDL-kolesterolin sekä triglyseridien mittauksen.

Kalium

Kaliumia on veren suola, jota tarvitaan lihaksiston ja hermoston normaaliin toimintaan. Sillä on myös aineenvaihdunnallisia tehtäviä esimerkiksi munuaisissa ja sydämessä.

Natrium

Natrium eli Na on elimistölle tärkeä suola, jolla on merkittävä rooli hermostomme toiminnassa ja etenkin nestetasapainon säätelyssä.

Virtsan kemiallinen seula (U-KemSeul)

Virtsan bakteeriviljely on suositeltavaa tutkia virtsatieinfektiota epäiltäessä. Tyypillisiksi oireiksi luetaan tihentynyt virtsaamistarve, alavatsan jomotus ja kirvely virtsatessa. 

Albumiinin ja kreatiniinin suhde, virtsanäyte

Albumiini (Alb) on verestä munuaisten kautta virtsaan erittyvää valkuaisainetta ja kreatiniini (Krea) kreatiinin aineenvaihdunnan tuote. Albumiinin ja kreatiniinin suhdetta mitataan esimerkiksi munuaisvaurion selvittämiseksi.

Korkean verenpaineen tutkimuspaketti – huomioi nämä:

  • Hintaan lisätään palvelumaksu.
  • Voit tilata Korkean verenpaineen tutkimuspaketin ilman lääkärin lähetettä.
  • Saat tulokset kolmen työpäivän kuluessa. 
  • Tutkimus ei vaadi paastoa. Huomioithan, että osa tutkimuksista vaatii virtsanäytteen.
  • Nouda virtsasetti ennakkoon toimipisteestä, ja voit ottaa kotona virtsanäytteen yövirtsasta (näytteen oltava aamun ensimmäinen virtsa). Voit myös tehdä virtsanäytteen toimipisteessä verikokeen yhteydessä, jos olet ollut virtsaamatta aamulla.