LABORATORIOPAKETIT

Diabetes on sairaus, jossa verensokeri eli glukoosi on jatkuvasti koholla. Diabeteksessa haima ei tuota insuliinia tarpeeksi tai ollenkaan tai insuliinin vaikutus elimistössä on puutteellinen. Diabetes vaatii tavoitteellista hoitoa, johon kuuluvat säännölliset tarkastukset. 

Olemme valinneet Diabeetikon vuositarkastukseen kaikki tärkeimmät tutkimukset, jotka vuosittain mitattuna auttavat seuraamaan terveydentilaasi. Tutkimusten tavoitteena on parantaa diabeetikon jaksamista arjessa ja ehkäistä ajoissa mahdolliset lisäsairaudet. 

Diabetes voi oireilla seuraavasti:

  • Väsymys
  • Laihtuminen
  • Lisääntynyt janon tunne
  • Lisääntynyt virtsaamisen tarve

Diabeetikon vuositarkastuspaketti sisältää 11 verikoetta: 

Perusverenkuva

Perusverenkuva eli PVK on tutkimus, jota voidaan käyttää eri tautien ja sairauksien toteamisessa ja seurannassa. PVK sisältää osatutkimuksina hemoglobiini pitoisuuden sekä verisolujen pitoisuuksien määritykset.

Kokonaiskolesteroli

Kokonaiskolesterolitutkimuksessa mitataan kaikki plasmasta löytyvä kolesteroli. Tutkimuksessa ei eritellä hyvää tai huonoa kolesterolia.

LDL-kolesteroli

LDL-kolesterolia kutsutaan ns. ”huonoksi kolesteroliksi”.  Ravinnosta saatavat eläinperäiset ja kovat rasvat nostavat veren LDL- pitoisuutta.

HDL-kolesteroli

HDL-kolesterolilla tarkoitetaan korkean tiheyden lipoproteiineja, eli se on niin sanottua ”hyvää kolesterolia”. HDL-kolesteroli auttaa kolesterolin kuljettamisessa kudoksista maksaan.

Triglyseridit

Triglyseridit toimivat elimistössä energian lähteenä käytettävinä rasvoina, joiden liiallinen määrä veressä kertyy rasvakudokseen.

Kreatiniini + glomerulusten suodattamisnopeus (eGFR)

Kuvastaa munuaisten toimintaa.

Kalium

Liian suuret tai pienet veren kaliumpitoisuudet altistavat lihasheikkoudelle sekä voivat aiheuttaa häiriöitä sydämen toiminnassa.

Natrium

Natrium eli Na on elimistölle tärkeä suola, jolla on merkittävä rooli hermostomme toiminnassa ja etenkin nestetasapainon säätelyssä.

Glykohemoglobiini (HbA1c)

HbA1c-arvo kertoo glukoosin pitkäaikaisen pitoisuuden veressä.

Paastoplasman glukoosi

Paastoplasman glukoosi eli paastosokeri tutkitaan diabetes eli sokeritautiepäillyissä.

Albumiinin ja kreatiniinin suhde, virtsanäyte

Albumiini (Alb) on verestä munuaisten kautta virtsaan erittyvää valkuaisainetta ja kreatiniini (Krea) kreatiinin aineenvaihdunnan tuote. Albumiinin ja kreatiniinin suhdetta mitataan esimerkiksi munuaisvaurion selvittämiseksi.

Diabeetikon vuositarkastus – huomioi nämä:

  • Hintaan lisätään palvelumaksu 15 €.
  • Paketin voi tilata ilman lääkärin lähetettä.
  • Saat tulokset kolmen työpäivän kuluessa. 
  • Tutkimus vaatii paastoa.
  • Paketti sisältää myös virtsanäytteen. Voit noutaa tarvittavat näytteenottovälineet ja -ohjeet laboratoriosta. Näytteeksi suositellaan aamun ensimmäistä virtsaa.

Virhe