Urea (2888 fS-Urea)

Urea muodustuu maksassa ja on proteiinien katabolian tärkein typpeä sisältävä lopputuote. Yli 90% ureasta erittyy munuaisten ja loput lähinnä gastrointestinaalikanavan sekä ihon kautta.

Veren ureapitoisuus riippuu seuraavista tekijöistä:

  • Munuaisten perfuusio
  • Proteiinien hajottaminen
  • Glomerulaarinen filtraatiokyky
  • Ruoan proteiinipitoisuus

Indikaatiot:

  • Yhdessä kreatiniinin kanssa munuaissairauden kulun seuranta
  • Hydrataation arviointi
  •  Proteiinin aineenvaihdunnan arviointi
  • Ei sovellu munuaistoiminnan seulontatutkimukseksi

Näyte:

1 ml paastoseerumia, hemolyysi häiritsee määritystä.

Säilytys ja lähetys:

Näyte säilyy 5 vrk kylmässä, lähetys huoneenlämmössä. Pidempiaikainen säilytys ja lähetys pakastettuna.

Menetelmä:

Fotometria

Viitearvot:

Naiset <50 v: 2,6 – 6,4 mmol/l

Naiset >50 v: 3,1 – 7,9 mmol/l

Miehet < 50 v: 3,2 – 8,1 mmol/l

Miehet > 50 v: 3,5 – 8,1 mmol/l

Tulkinta:

Korkeat urea-arvot:

  • Erilaiset munuaissairaudet
  • Akuutti munuaisten vajaatoiminta
  • Munuaisten hypoperfuusio (prerenaalinen uremia), esim. dehydrataatio, sokki
  • Virtsateiden obstruktio (postrenaalinen uremia), esim. eturauhaskasvain
  • Runsaasti proteiinia sisältävä ravinto
  • Ruoansulatuskanavan verenvuoto

Matalat urea-arvot:

  • Lapsilla veren ureapitoisuus on pienempi kuin aikuisilla, koska kasvuiässä proteiinien synteesi on hajottamista suurempaa
  • Normaalin raskauden viimeisellä kolmanneksella (munuaisten hyperperfuusio, sikiön proteiinin tarve)
  • Vähäproteiininen ravinto
  • Infuusio
  • Vakava maksavaurio

Viive:

Vastaus valmiina saman päivänä, viive korkeintaan 1 arkipäivä.