Streptokokki, viljely, (hemolyyttiset streptokokit), nielueritteestä (2703 Ps-StrVi)

Indikaatiot

Str. pyogenes (A-ryhmän streptokokki) -infektiolle tyypilliset oireet: kuume (>38 oC), turvonneet/erittävät nielurisat, turvonneet imusolmukkeet kaulan etuosalla, ei yskää.

Alkuperäisestä tarkoituksestaan tutkimus on laajentunut käsittämään myös muut, harvemmin patogeeniset, streptokokit jotka kuuluvat Str. dysgalactiae’n alalajiin equisimilis ja joilla on Lancefield ryhmäantigeeni C tai G (beetahemolyyttiset streptokokit ryhmä C ja G). Tämä alalaji on virulenssiltaan lähestynyt A-ryhmän streptokokkia luultavimmin vaihtamalla geneettisiä ominaisuuksia tämän lajin kanssa. Siksi C ja erityisesti G-ryhmän streptokokin rooli märkäisten infektioiden aiheuttajana on ajan saatossa kasvanut.

Tutkimuksella löydetään myös muut, harvinaiset taudinaiheuttajat, kuten Arcanobacterium haemolyticum. Siksi tutkimus on kattava nielutulehduksen bakteerietiologian selvittämiseen.

Jos epäillään poikkeuksellista taudinaiheuttajaa, esim. gonokokkia tai difteriaa, tulee tutkimuspyynnön olla bakteerispesifinen (-GcVi, -CodiVi). Tällöin on tärkeää mainita, että näyte on otettu nielusta.

Näyteastia

Bakteerikuljetusputki Amies Transystem M40, tai

eSwab (näytteenotto ja kuljetusputki, regular)

Näyte

Näyte otetaan vanu- tai nukkatikulla molemmista tonsilloista limakalvon pintaa voimakkaasti hangaten ja tikkua samalla sormien välissä pyörittäen. Jos limakalvolla on peitteitä, pyritään näyte saamaan niiden alta.

Näytteen säilytys

2 vrk jääkaappilämpötilassa (2 – 8 oC)

Näytteen kuljetus

Viileässä (2 – 14 oC)

Menetelmä

Viljely valikoivalle elatusaineelle. Merkitsevien bakteerien tunnistus ja tarvittaessa herkkyysmääritys.

Tutkimus on akkreditoitu.

Tulokset valmiina

Negatiivinen löydös vastataan alustavana yhden ja lopullisena kahden vuorokauden kuluttua. Runsas patogeenilöydös voidaan vastata useimmiten yhden vuorokauden kuluttua, niukempi pystytään tunnistamaan vasta kahden vuorokauden kuluttua.

Harvinaisen Arcanobacterium haemolyticum –bakteerin löytämiseksi inkubaatiota voidaan jatkaa, mikäli lähetetiedot antavat tähän aihetta.

Tulkinta

Str. pyogenes (A-ryhmän streptokokki) katsotaan aina merkitseväksi, C- ja G-ryhmän streptokokit voivat olla taudinaiheuttajia. A. haemolyticum aiheuttaa samankaltaisen taudinkuvan kuin streptokokit, mutta esiintyy harvinaisena yleisimmin nuorilla aikuisilla.