Ruoka-aineryhmä perusseulonta, erittely ja komponentit ( 5719 S –RuoComE)

Osatutkimukset:

ATK Lyhenne ATK Lyhenne
9239 S -MunavaE 9240 S -SoijaE
5521 S -OvomukE 5631 S -rGlym4E
9238 S -MaitoE 5670 S -nGlym5E
5119 S -KaseiiE 5671 S -nGlym6E
9241 S -VehnjaE 9242 S -MaapähE
5595 S -Om5gliE 5623 S -rArah1E
9578 S -Glif98E 5624 S -rArah2E
9237 S -KalaE 5625 S -rArah3E
5626 S -rArah8E
5627 S -rArah9E

 

Indikaatiot

Tutkimusalgoritmi, jos ruokaryhmän allergeeni antaa positiivisen tuloksen allergeenikomponentit määritetään automaattisesti.

Näyteastia

Seerumigeeliputki tuotenumero: 367957

Seerumiputki, tuotenumero: 369032

Näyte

1 ml seerumia

Näytteen säilytys

Näyte säilyy 7 vrk jääkaapissa (2-8°C), pidempiaikainen säilytys pakastettuna (-20°C).

Näytteen kuljetus

Näytteen kuljetus kylmässä tai huoneenlämmössä (+2-+22 °C), pakastettu näyte kuljetetaan pakastettuna (-20°C).

Menetelmä

Immunofluorometrinen, akkreditoitu tutkimus.

Viitearvot

Alle 0,35 kU/l

Tulokset valmiina

Tutkimuksen tekotiheys 4-5 kertaa viikossa, vastaus valmiina 1-2 arkipäivässä, näytteen saapumisesta laboratorioon.

Tulkinta

Ovomukoidi on kliinisesti merkittävin kananmunan komponentti, joka säilyttää allergeenisuutensa myös kuumennettaessa. Kananmuna-allergian varmistamiseksi suositellaan valvottua välttämis-altistustestiä.

Kaseiini herkistymien viittaa maitoallergiaan. Kaseiini on lehmänmaidon tärkein komponentti, jonka allergeenisuus säilyy myös kuumennettaessa.

Maapähkinän varastoproteiinit (Ara h 1, Ara h 2, Ara h 3) voivat aiheuttaa oireita myös kuumentamisen jälkeen. Herkistyminen viittaa suurentuneeseen riskiin saada yleistyvä allerginen reaktio.

Maapähkinän Ara h 8 on lämpölabiili proteiini, jonka allergeenisuus vähenee kuumennettaessa. Herkistyminen aiheuttaa useimmiten vain lieviä suuoireita.

Maapähkinän Ara h 9 voi aiheuttaa lievien oireiden lisäksi vakavia reaktioita myös kuumentamisen jälkeen

Soijan Glym 4 on lämpölabiili proteiini, jonka allergeenisuus vähenee kuumennettaessa. Herkistyminen aiheuttaa useimmiten vain lieviä suuoireita.

Soijan Glym 5 voi aiheuttaa oireita myös kuumentamisen jälkeen. Herkistyminen viittaa suurentuneeseen riskiin saada yleistyvä allerginen reaktio.

Soijan Glym 6 voi aiheuttaa oireita myös kuumentamisen jälkeen. Herkistyminen viittaa suurentuneeseen riskiin saada yleistyvä allerginen reaktio.

Vehnän omega-5 gliadiini herkistymiseen liittyy kohonnut riski saada yleistyvä allerginen reaktio.

f98 Gliadiini, tutkimus sisältää α, β, γ ja w gliadiinit. Allergeenisuus näille proteiineille vähenee kuumennettaessa ja ruoansulatuskanavassa. Ristireaktiota esiintyy mm. siitepölyjen kanssa, mutta voi ilmaantua lievien oireiden lisäksi yleistyviä reaktioita