Prolaktiini (2507 S -PRL)

Prolaktiinia syntesoidaan hypofyysin etulohkossa. Sen synteesiä ja vapautumista säätelee hypotalamus  Kliinisesti on tärkeää, että tyreotropiinilla (TSH) ja prolaktiinilla on yhteinen vapauttajahormoni – TRH. Prolaktiini stimuloi rintarauhasen kasvua ja toimintaa sekä maidon eritystä. Prolaktiinia erittyy sykkivästi. Kuukautiskierto vaikuttaa sen veripitoisuuteen vain vähän. Raskauden aikana prolaktiinin pitoisuus veressä kasvaa ja on suurimmillaan synnytyksen aikana. Koska prolaktiini inhiboi munasarjojen toimintaa, on rintaruokinta samalla myös luonnollinen kontraseptio.

Miehillä prolaktiinin tehtävää ei tarkkaan tiedetä. Korkea prolaktiinikonsentraatio vähentää testosteronin tuotantoa. Prolaktiini on myös stressihormoni.

Indikaatiot:

Naisilla

 •  Amenorrea, oligomenorrea, anovulatorinen kierto, corpus luteumin vajaatoiminta, galaktorrea, virilismin syiden selvittäminen
 • Prolaktiinia sekretoivien tuumorien diagnostiikka ja hoidon tehokkuuden seuranta
 • Hypotalamuksen sairaudet

Miehillä

 •  Libidon ja potenssihäiriöiden, hypogonadismin, galaktorrean syiden selvittäminen

Analyysimenetelmä:

Kemiluminesenssimenetelmä

Näyte:

1 ml seerumia, näyte suositellaan otettavaksi klo 10-14 välillä.

Säilytys ja kuljetus:

Näyte säilyy huoneenlämmössä 1 vrk, jääkaapissa 3 vrk, pidempiaikainen säilytys pakastettuna. Kuljetus huoneenlämmössä tai viileässä.

Viitearvot:

Lapset 1-<4 v: 163-1040 mIU/l

Naiset 4 – 9 v: 63-420 mIU/l

Naiset ≥10 v: 96-770 mIU/l

Naiset, postmenopaussi: 38-430 mIU/l

Miehet 4 – 12 v: 63-420 mIU/l

Miehet ≥13 v: 53-360 mIU/l

Tulkinta:

Naisen hedeltämmömyyden syiden selvittämisessä ensisijainen tutkimus on prolaktiinimääritys. Kliininstä merkitystä on vain prolaktiinin kohonneilla arvoilla, jotka aiheuttavat sukurauhasten toiminnan vähenemistä. Seurauksena on oligomenorrea tai amenorrea, johon usein liittyy galaktorrea.

Hyperprolaktinemia:

 • Hypotalamuksen sairaudet  – prolaktiinia inhiboivan tekijän (PIF) sekreetio tai tuumorin aiheuttama kuljetushäiriö,
 • Primaarinen hypotyreoosi, johon liittyy TRH-pitoisuuden kasvu
 • Hypofyysin sairaudet – kasvaimet (prolaktinooma, muut adenoomat), etulohkon laktotrooppisten solujen hyperplasia. Kokonaisprolaktiinin arvo >5000 mIU/L ei-raskaana olevalla viittaa prolaktinoomaan
 • Idiopaattinen hyperprolaktinemia
 • Fysiologiset syyt – raskaus, imetys, uni, rintojen ruhjoutuminen, hypoglykemia, fyysinen rasitus ja stressi. Raskauden aikana prolaktiinin pitoisuus on 10-20 kertaa suurempi perustasoon nähden.
 • Lääkkeet – antidepressantit, simetidiini, estrogeenit, verenpainelääkkeet, neuroleptit
 • Hyperprolaktinemian syynä voi melko usein ns. makroprolaktiini, joka ei ole biologisesti aktiivinen. Tämän takia hyperprolaktinemian diagnosoinnissa tulisi sulkea pois makroprolaktiinin esiintyminen.

Viive:

Korkeintaan 2 työpäivää.