Mycoplasma hominis, Ureaplasma urealyticum/Ureaplasma parvum -viljely ja lääkeherkkyys, Ureaplasma urealyticum, viljely (3644 –UrurVi)

Analyysissä määritetään Mycoplasma hominisin ja ureaplasmojen (U. urealyticum, U. parvum) antibioottiherkkyyttä kahdeksan eri valmisteen suhteen: tetrasykliini, doksisykliini, erytromysiini, klaritromysiini, atsitromysiini, josamysiini, klindamysiini ja ofloksasiini.

Mykoplasmojen lääkeherkkyyttä on tutkittu vähän, mutta resistenttisyyttä eri antibioottien suhteen esiintyy.

Ureaplasmoilla esiintyy luonnollista resistenttisyyttä linkosamideille (klindamysiini; Mycoplasma hominis erytromysiinille, klaritromysiinille ja asitromysiinille.

Indikaatiot:

Lääkeherkkyyden määritys

Tutkittava materiaali:

Kohdunkaulakanavan limakalvonäyte, virtsaputken limakalvonäyte, emättimen limakalvonäyte, sperma, ensivirtsa

Analyysimenetelmä:

Viljely spesiaalille viljelyalustalle, lääkeherkkyyden määrittäminen

Tulkinta:

  • Mykoplasmojen kasvun yhteydessä mitataan antibioottiherkkyyttä kahdessa konsentraatiossa. Tulos arvioidaan joko herkäksi, kohtuullisen herkäksi tai resistenttiseksi.
  • Analyysi ei mahdollista positiivisen tuloksen osalta erottaa ureaplasman eri lajeja eikä määrittää M. genitaliumin olemassa oloa. Urogenitaalisten mykoplasmojen kuljetusalusta sisältää tosin antibiootteja ja antifungaalisia aineita, mutta joidenkin sienten ja bakteerien kasvua voi kuitenkin esiintyä ja siten häiritä tulosten tulkintaa. Samoin voi esiintyä inokulaatiovaikutusta, jossa mykoplasmojen matalan titterin vuoksi näytteessä ei tulos välttämättä heijasta todellista antibioottiherkkyyttä.