Molekyyliallergologia eli allergeenikomponentti-IgE-vasta-aineet ja niiden kliininen merkitys

Allergeenikomponenttien avulla voidaan arvioida potilaan riskiä saada vaikea allergiareaktio (anafylaksia). Tulosten perusteella voidaan tarkentaa välttödieettiä, harkita siedätyshoitoa, kirjoittaa ensiapulääkeresepti (adrenaliini) ja opastaa adrenaliiniruiskun käytössä.

Toisaalta tulosten perusteella voidaan myös purkaa turhat kiellot tai lieventää muuten välttöohjeita.

Allergeenilähde sisältää yksittäisiä allergeeniproteiineja (komponentteja) erilaisista proteiiniryhmistä, joiden ominaisuudet ja kliininen merkitys vaihtelevat. PR 10-proteiinit (Bet v 1 koivuhomologit) ja profiliinit ovat labiileja proteiineja, jotka aiheuttavat vain tuoreina lähinnä lieviä kutinaoireita. Profiliini ei aina ole edes kliinisesti merkittävä. Sen sijaan stabiilit varastoproteiinit ja LTP lisäävät riskiä saada vaikea allergiareaktio kyseisestä ruoka-aineesta.

PROTEIINIRYHMÄT JA NIIDEN KLIININEN MERKITYS:

PR-10 proteiinit (Bet v 1 koivuhomologit:

  • lämpölabiileja proteiineja, joiden allergeenisuus häviää keitettäessä
  • aiheuttavat useimmiten lieviä suuoireita
  • hedelmien ja vihannesten kohdalla usein oireiden aiheuttajia Pohjoismaissa

Varastoproteiinit:

  • lämpöstabiileja proteiineja, jotka aiheuttavat oireita myös keitettyinä
  • aiheuttavat usein vakavia oireita

LTP proteiinit (lipidien kuljetusproteiinit):

  • lämpöstabiileja proteiineja, jotka aiheuttavat oireita myös keitettyinä
  • aiheuttavat lievien suuoireiden lisäksi myös vakavia oireita
  • hedelmien ja vihannesten kohdalla usein oireiden aiheuttajia Etelä-Euroopassa

Profiliinit:

  • kasvien sisältämiä ristireagoivia proteiineja
  • siheuttavat harvoin oireita paitsi herkkien potilaiden kohdalla

Tropomyosiinit:

  • stabiileja, ristireagoivia proteiineja äyriäisissä, punkeissa ja torakoissa

Parvalbumiinit:

  • kalan yleisimmät allergeenit
  • lämpöstabiileja proteiineja, jotka säilyttävät allergeenisuutensa ruuansulatuskanavassa
  • reaktiot ovat mahdollisia sekä raa’asta että keitetystä kalasta

Ristireagoivat hiilihydraattideterminantit (CCD):

  • eräiden kasvi- ja hyönteisproteiinien ristireagoivat sokeriosat
  • aiheuttavat harvoin oireita paitsi herkkien potilaiden kohdalla

ALLERGEENIKOMPONENTIT:

RUOKA-AINEET:

Maapähkinä, allergeenikomponentit:

  • S -rArah1E (f422) rAra h 1 varastoproteiini (7S)
  • S -rArah2E (f423) rAra h 2 varastoproteiini (2S)
  • S -rArah3E (f424) rAra h 3 varastoproteiini (11S)
  • S -rArah8E (f352) rAra h 8 PR-10 proteiini (Bet v 1 homologi)

Munanvalkuainen, allergeenikomponentti:

  • S -OvomukE (f233) nGal d 1 ovomukoidi (lämpöstabiili)

Soijapapu, allergeenikomponentit:

  • S -rGlym4E (f353) rGly m 4 PR-10 proteiini (Bet v 1 homologi)
  • S -nGlym5E (f431) nGly m 5 varastoproteiini (7S)
  • S -nGlym6E (f432) nGly m 6 varastoproteiini (11S)

Kala ja katkarapu, allergeenikomponentit:

  • S -rCypc1E (f355) rCyp c 1 karppi, parvalbumiin
  • S -rCadc1E (f426) rGad c 1 turska, parvalbumini
  • S -rPena1E (f351) rPen a 1 katkarapu, tropomyosiini

Lehmänmaito, allergeenikomponentit:

  • S -LaktalE (f76) nBos d 4 α-laktoalbumiini
  • S -LaktglE (f77) nBos d 5 ß-laktoglobuliini
  • S -KaseiiE (f78)  nBos d 8 kaseiini
  • S -nBosd6 (e204) naudan seerumialbumiini

Vehnä, allergeenikomponentti:

  • S -Om5gliE (f416)  rTri a 19 omega-5 gliadiini

Hasselpähkinä, allergeenikomponentti:

  • S -rCora8E (f425) rCor a 8 LTP proteiini

PUUT JA HEINÄT:

Timotei, allergeenikomponentit:

  • S -rPhlp1E (g205) rPhl p 1
  • S -Phlp5bE (g215) rPhl p 5b

Koivu, allergeenikomponentit:

  • S -rBetv1E (t215) rBet v 1 PR-10 proteiini
  • S -rBetv2E  (t216) rBet v 2 profiliini
  • S -rBetv4E (t220) rBet v 4 polkalsiini

HYÖNTEISET:

Mehiläinen, allergeenikomponentit:

  • S -rApim1E (i208) rApi m 1 fosfolipaasi A2

Ampiainen, allergeenikomponentit:

  • S -rVesv1E (i211) rVes v 1 fosfolipaasi A1
  • S -rVesv5E (i209) rVes v 5 antigeenii 5

LEMMIKKIELÄIMET:

Kissa, allergeenikomponentit:

  • S -rFeld1E (e94) rFel d 1 (kissaspesifinen)
  • S -nFeld2E (e220) nFel d 2 kissan seerumialbumiini

Koira, allergeenikomponentit:

  • S -rCanf1E (e101) rCan f 1 (koiraspesifinen)
  • S -rCanf3E  (e221) nCan f 3 koiran seerumialbumiini

HUOM! Feld2 ja Canf3 ristireagoivat keskenään ja myös muiden eläinten kanssa, kuten hevosen, kanin ym.