Ihottumanäytteen histologinen tutkimus (4184 Sk-PADIhot, 4047 Sk-PAD-IF)

Indikaatiot:

Dermatologinen kysymyksenasettelu ihottumien (dermatoosit) ja ihon tulehdus- ja rakkulatautien diagnostiikassa.

Ihon kasvaintautien tai niiden esiasteiden diagnostiikassa käytetään tutkimusnimikkeitä Ts-PAD-1-4 niiden laajuuden mukaan. Kaikki iholta poistetut kasvaimet on tutkittava histologisesti. Näytevastauksia antavat ihon dermatooseihin perehtyneet patologian erikoislääkärit. Vastausaika Sk-PADIhot 5-10 vrk.

Näyte:

Stanssi- tai veitsibiopsia 10-%:een formaliiniin. Näyte tulisi ottaa voimakkaimmin muuttuneelta alueelta. Rakkulataudeissa ja rengasihottumissa näyte otetaan [myös] leesion reunalta. Kaljuuntumisen yhteydessä otetaan kaksi biopsianäytettä, joista toinen valetaan laboratoriossa ihon pinnan tasoon, toinen normaaliin tapaan poikittaistasoon. Jos epäilee ihonalaisen rasvakudoksen prosessia (kyhmyruusu, muut pannikuliitit) tai systeemistä amyloidoosia, näyte tulee ottaa niin syvältä, että rasvaa on mukana.

Yhdelle lähetteellä saa ottaa 1-3 erillistä stanssibiopsiaa saman ongelman selvittämiseksi. Samalle lähetteellä ei saa ottaa esim biopsiaa ihottumasta ja erillistä ihotuumoria (esim. luomi)

Näyte säilytetään ja lähetetään huoneenlämmössä.

Analyysimenetelmä:

Histologinen perusprosessi, hematoksyliini-eosiini- ja PAS-värjäykset.

Tutkimus Sk-PADIhot KL 4184 akkreditoitu.

Tulkinta:

Spesifinen histopatologinen diagnoosi saadaan varmimmin, kun kliininen kysymyksenasettelu diagnoosiehdotuksineen on selvä.

HUOM!

Ihon suora immunofluoresenssi (4047 Sk-PAD-IF) alihankitaan

Puijon Solu- ja Kudoslaboratorio Oy

Hakalahdentie 17

70460 KUOPIO

Puh, 017-2828 444 ja 044 3828441

FAX, 017 2811 707

Näytteenottoa varten tarvittavat Mechelin-putket voi tilata suoraan Puijon Solu-ja Kudoslaboratoriosta tai synlab Finlandin tarviketilauksen kautta. Putkien toimitus on nopeaa, joten on suositeltavaa tilata vain muutamia putkia kerrallaan.

Otetut näytteet olisi suositeltavaa toimittaa muiden patologian näytteiden mukana Tampereelle patologian laboratorioon, josta näyte lähetetään eteenpäin Kuopioon.

Viive: 

Vastausaika 1-2 vk. Näytteitä prosessoidaan kerran viikossa. Näytteet analysoi pääsääntöisesti Anita Naukkarinen.