HI-virus, antigeeni ja vasta-aineet, yhdistelmätutkimus (4814 S –HIVAgAb)

HIV (Human Immunodeficiency Virus) on lentivirusten heimoon kuuluva retrovirus. On olemassa kaksi HI-virusta: HIV-1 ja HIV-2. HIV-1 jaetaan 3 ryhmään: M, O ja N. M-ryhmään kuuluu 9 alatyyppiä, alatyyppien joukossa erotetaan viruksen eri variantteja.

Tartunta tapahtuu sukupuolikontaktissa, parenteraalisin proseduurein, verensiirtona tai äidiltä lapselle raskauden, synnytyksen tai imetyksen aikana. HIV tartuttaa soluja, jotka kantavat CD4-pintareseptoreita: T4-lymfosyyttejä ja monosyyttejä/makrofageja. Tartunnan saanut henkilö on tartuntavaarallinen tartuntahetkestä alkaen. Infektio saattaa pysyä pitkän aikaa latenttina, mutta viruksen aktivoituessa se hävittää isäntäsolut, jonka seurauksena kehittyy immuunivajaus.

Tartunta ilmenee kolmena vaiheena: akuutti infektio; asymptomaattinen infektio; hankittu immuunipuutossyndrooma (AIDS).

Primaarin HIV-infektion yhteydessä esiintyy 1-2 viikkoa kestäviä oireita: kuumetta, nielutulehdusta, päänsärkyä, lymfadenopatiaa, ihottumaa, myalgiaa, atralgiaa. Voi esiintyä myös seroosista aivokalvontulehdusta, perifeeristä polyneuropatiaa, myelopatiaa, enkefaliittia. Tässä vaiheessa on tarkoituksenmukaista tehdä HIV-1 p24-antigeeni- (alkaen 16. päivästä tartunnan jälkeen) tai HIV RNA-tutkimus (alkaen 10. päivästä tartunnasta), koska vasta-aineet voivat olla veressä vielä ei-määritettäviä.

Tavallisesti seuraa vuosien pituinen asymptomaattinen viruksen kantajuus, generalisoitunut lymfadenopatia ja sen jälkeen varhainen symptomaattinen HIV-sairaus.

Indikaatiot:

  • Seulontatutkimus (esim. verenluovuttajille, raskaana oleville)
  • HIV-infektioepäily
  • Tartunnan saaneiden läheiset henkilöt
  • Henkilöt, joilla on kohonnut riski

Näyte:

1ml seerumi

Säilytys ja lähetys:

Näyte säilyy jääkapissa noin 7 vrk, lähetys huoneenlämmössä. Pidempiaikainen säilytys ja lähetys pakastettuna.

Menetelmä:

Immunoluminometrinen – antigeenin lisäksi menetelmä tunnistaa IgM- ja IgG- luokan vasta-aineita. Nämä ilmaantuvatt vereen keskimäärin 4-6 viikon kuluessa tartunnasta, samoin HIV-antigeeni (p24), mikä lyhentää tartunnan toteamisen ikkunavaihetta (aikaa tartunnasta HIV:n toteamiseen laboratoriotutkimuksissa) 3-4 viikkoon.

Viitearvo:

Negatiivinen

Tulkinta:

Positiivinen tulos on aina syytä varmistaa uudella kontrollinäytteellä, joka voidaan ottaa välittömästi ensimmäisen näytteen vastauksen saavuttua. HIV-infektio on tartuntalain mukaan ilmoitusvelvollinen tauti, josta hoitavan lääkärin tulee tehdä tartuntatauti-ilmoitus.

Ensimmäisen negatiivisen vastauksen yhteydessä on tartuntaepäilyksen ollessa suositeltavaa tehdä uusinta-analyysi 2-4 viikon kuluttua.

Vasta-aineiden määrittäminen ei mahdollista infektion kulun arviointia eikä myöskään veressä olevan virusmäärän arviointia. Siihen tarvitaan kvantitatiivista HIV RNA -analyysia sekä T helper -solujen määrän määrittämistä.

Viive:

Vastaus samana päivänä, vastauviive korkeintaan 1 arkipäivä. Varmistusanalyysi pidentää tutkimuksen vastausaika.