Alfafetoproteiini on glykoproteiini, jota syntetisoituu sikiön ruskuaispussin soluissa, gastrointestinaalikanavassa ja maksassa. AFP:tä kutsutaan onkofetaaliseksi antigeeniksi – proteiini, jota normaalisti syntetisoituu vain sikiöllä.
Korkeimmat arvot sikiön plasmassa ovat 12.-14. raskausviikolla, minkä jälkeen AFP-pitoisuus laskee jyrkästi. AFP:n ajallinen pitoisuus lapsivedessä peilaa samanaikaista pitoisuutta sikiön plasmassa, mutta lapsiveden pitoisuus on sadasosa plasman pitoisuudesta.
Äidin veressä AFP-arvo kohoaa 10.-32. raskausviikolle saakka, sen jälkeen laskee 24. viikon tasolle ja jää tälle tasolle synnytykseen saakka.
Indikaatiot:
- Yhtenä komponenttina sikiön syntymää edeltävässä diagnostiikassa
- Hepatosellulaarinen maksasyöpä
- Seminooma- ja ei-seminoomatyyppisten (embryonaalinen, terato-, koriokarsinooma) kiveskasvainten diagnostiikka. Määritetään yhdessä hCG:n kanssa
- Keuhkokasvainten diagnostiikka
- AFP-mittauksia ei voi suositella seulontatutkimukseksi syöpäsairauden toteamiseen
Näyte:
1 ml seerumia
Säilytys ja lähetys:
Säilytys 2 – 3 vrk jääkaapissa, lähetys huoneenlämmössä. Pidempiaikainen säilytys pakastettuna, lähetys pakastettuna.
Analyysimenetelmä:
Kemiluminesenssimenetelmä
Viitearvo: <5,5 IU/ml
Tulkinta:
Korkeat AFP-arvot:
- Fysiologiset: raskaus, monisikiöinen raskaus
- Sikiön sairaustilat ja synnynäiset kehityshäiriöt: anenkefalia, hydrokefalia, avoin neuraaliputki (ml. spina bifida), vatsan etuseinämän epämuodostuma (omphalocele, gastroschisis), synnynnäinen nefroosi, sikiön distress-syndrooma, oligohydroamnion, toksemia, sikiön hypotrofia, sikiön hydrops, Turnerin syndrooma, Pataun syndrooma, Meckelin syndrooma, maha-suolikanavan atresia
- Äidin muut sairaudet: maksakirroosi, hepatiitti, maksanekroosi ja perinnöllinen tyrosinemia
- Uhkaava raskauden keskeytyminen, pre-eklampsia, raskauden keskeytyminen
- Kasvaimet: kivessyöpä, paksusuolen kasvaimet, lymfoomat, embryonaalikudoksista alkavat kasvaimet, munuais-, haima-, maksa-, keuhko-, kilpirauhas-, sappiteiden- ja vatsakasvaimet
Matalat AFP-arvot:
- Äidin diabetes
- Äidin ylipaino
- Sikiön kromosomianomaliat (Downin, Edwardsin syndrooma)
- Spontaani keskenmeno ja kohtukuolema (fetus mortus). Matalat AFP-arvot 10. raskausviikon jälkeen katsotaan prognostisesti epäsuotuisiksi ja ne viittaavat sikiön kehityksen viivästymiseen silloinkin, kun hCG on viitealueella
- Väärin laskettu raskauden kesto
Hepatosellulaarisen karsinooman ensidiagnoosissa 90-95%:lla potilaista löydetään korkeita AFP-arvoja (>200 IU/mL). Siksi AFP-pitoisuuden määrittämistä käytetään näiden kasvainten diagnostiikassa ja hoidon seurannassa.
Kivessyövän luokittelussa ja vaiheen määrittämisessä mitataan samanaikaisesti AFP:n kanssa myös hCG. Puhtaan seminoomatyypin kasvaimen yhteydessä AFP-arvo ei nouse ja hCG-arvon nousua on havaittu 16%:lla. Kohonneita AFP-arvoja on kuitenkin havaittu potilailla, joilla on diagnosoitu seminoomatyyppinen kivessyöpä yhdessä ei-seminoomatyyppisen syövän metastaasien kanssa.
90%:lla ei-seminoomatyyppisen syövän potilaista ovat nousseet sekä AFP- että myös hCG-arvot. Kasvainmerkkiaineen pitoisuuden vähenemisen nopeus osoittaa hoidon tehokkuutta. Arvojen nousu 3-18 kuukauden aikana viittaa syövän residiiviin. Postoperatiiviset kohonneet arvot viittaavat kasvaimen epätäydelliseen poistamiseen tai metastaasien olemassa oloon. Orkiektomian jälkeen potilailla, joilla on korkea AFP-pitoisuus, esiintyy residiivejä yleisemmin kuin potilailla, joilla on korkea hCG-pitoisuus.
Hepatiitin ja maksakirroosin yhteydessä potilaiden AFP-arvot jäävät alle 165 IU/ml.
Viive:
Vastaus valmiina 1 arkipäivässä.