Asiakastiedote_Systeeminen_skleroosi_5_2017

 

Arvoisa asiakas,

 

Systeemisen skleroosin tutkimus uudistuu 1.2.2017

Olemme parantamassa systeemisen systeemisten autoimmuunitautien diagnostiikkaa lisäämällä tutkimusvalikoimaamme uuden systeemisen skleroosin vasta-ainetutkimuksen. Autovasta-ainemääritykset ovat yksi keskeisistä tutkimuksista systeemisten sidekudostautien diagnostiikassa (1-3).

Uudessa tutkimuksessa menetelmänä on Immunoblot (Euroimmunin EUROLINE Systemic Sclerosis (Nucleoli) Profile (IgG)). Tutkimuksessa määritetään vasta-aineet kahdelletoista eri antigeenille:.

Scl-70 (topoisomeraasi I) -vasta-aineita esiintyy systeemistä skleroosia sairastavilla (>90%) mutta myös osalla Raynaud’n ilmiöstä kärsivillä potilailla.

CENP-A ja CENP-B vasta-aineita  todetaan 70-90%:lla potilaista joilla on skleroderman rajoittunut CREST (kalsinoosi, Raynaud’n ilmiö, ruokatorven hypomotiliteetti, sklerodaktylia, teleangiektasiat) muoto.

RP11 ja RP155 (RNA polymeraasi III) vasta-aineet ovat sangen spesifisiä systeemisen skleroosin yleistyneelle muodolle.

Fibrillariini vasta-aineita todetaan systeemistä skleroosia sairastavilla potilailla.

NOR-90 (nucleolar organiser region) vasta-aineet ovat harvinaisia ja niitä esiintyy systeemistä skleroosia sairastavilla potilailla.

Th/To vasta-aineet ovat harvinaisia, niitä todetaan systeemisen skleroosin yhteydessä mahdollisesti enemmmän sen rajoittuneessa muodossa.

PM-Scl100/75-vasta-aineita esiintyy ns. osittain päällekkäisessä polymyosiitti/systeeminen skleroosi– syndroomassa mutta myös polymyosiitissa, dermatomyosiitissa sekä systeemisessä skleroosissa.

Ku-vasta-aineita todetaan 5-25%:lla polymyosiitti/skleroderma overlap syndroomassa.

PDGFR vasta-aineiden on kuvattu liittyvän systeemiseen skleroosiin ja niiden yhteyttä taudin patogeneesiin on pidetty mahdollisena.

Ro52-vasta-aineita todetaan neonataalisen SLE:n ja synnynnäisen AV-katkoksen yhteydessä ja hyvin harvoin itsenäisenä SLE:n ja Sjögrenin Syndrooman yhteydessä (yleensä kompleksissa SS-A:n kanssa).

 

Tutkimuksen tiedot:

Sklerodermatutkimus, immunoblottaus

S-SCL-T, ATK 13176

Näytteen säilytys ja lähetys: Näyte säilyy 7 vrk kylmässä, lähetys viileässä tai  huoneenlämmössä. Pidempiaikainen säilytys ja lähetys pakastettuna.

Vastausviive: Tekotiheys on kerran viikossa, vastausviive 5-7 arkipäivää.

 

Uusi tutkimus on heti tilattavissa.

 

Tiedustelut:

 

Jussi Kantele

Kliinisen mikrobiologian erikoislääkäri

Email: etunimi.sukunimi@synlab.fi

 

Asiakaspalvelu: 020 734 1550

Email: asiakaspalvelu@synlab.fi

 

Kirjallisuutta:

  1. Antibodies against PM/Scl-75 and PM/Scl-100 are independent markers for different subsets of systemic sclerosis patients. Hanke, K et al, Arthritis Research & Therapy 2009;11:R22.
  2. A cross-sectional study of autoantibody profiles in the Waikato systemic sclerosis cohort, New Zealand. Chang WS et al, Clin Rheumatol 2015; 34:1921.